Грчка криза тресе и домаће берзе

Марина Чигоја
Грчка криза тресе и домаће берзе

БAЊA ЛУКA - Грчка криза и пад индекса на свјетским берзама сигурно ће утицати на брзину опоравка тржишта капитала у БиХ, тако што ће одгодити долазак страних инвеститора и свјежег новца, сматрају брокери.

Предсједник Управног одбора Удружења берзанских посредника РС Бранко Кецман каже да је чињеница да проблеми у Грчкој, као најразвијенијој земљи региона јужне и југоисточне Европе, одгађају повратак страних инвеститора у регион, а тиме и у РС.

- Пад вриједности евра увећава износ спољног дуга номинованог у доларима, што ће имати за посљедицу додатни притисак на ентитетске буџете. Евентуално проширење кризе на Португалију, Ирску и Шпанију вјероватно би додатно пољуљало читав регион, док би проблем са Италијом имао највеће посљедице, јер су италијанске банке значајно присутне у РС - казао је Кецман.

Директор Бобар брокера Младенка Петковић каже да дужничка криза у Грчкој може да утиче на инвеститоре који реагују на насталу ситуацију, те се не излажу ризику дугорочног улагања.

- Реална слика наших тржишта је јако лоша, јер је ликвидност наших берзи мала, промет је на незавидно ниском нивоу, тако да се пад цијена акција не може директно повезати са дешавањима у окружењу - рекла је Петковићева и додала да ће грчка дужничка криза и дешавања на европским берзама само одгодити долазак свјежег капитала и у регион.

Помоћник директора Бањалучке берзе Дарко Лакић рекао је да је у прва три мјесеца 2010. године на Бањалучкој берзи примјетно заустављање негативног тренда из претходног периода.

- У просјеку предузећа су нешто боље пословала него у прва три мјесеца 2009. године - казао је Лакић.

Извршни директор Сарајевске берзе Aлмир Мирица је истакао да су на Сарајевској берзи тренутно индекси у паду, али да је тешко рећи да ли је грчка криза имала утицаја на то.

На Њујоршкој берзи вриједност индекса у петак је нагло опала, што је подсјетило на најцрње дане са почетка глобалне економске кризе из 2008. године. Због бојазни да би дужнички проблеми Грчке могли да се прелију и на друге земље и да зауставе глобални економски опоравак, индустријски индекс Дау Џонс у једном тренутку је нагло пао за готово хиљаду поена, да би се затим опоравио на минус од 505 поена.

У петак је настављено и слабљење јединствене европске валуте у односу на амерички долар, што је и даље посљедица неизвјесности око коначног рјешења "грчког питања" како се ближи датум доспијећа грчког дуга.

Њемачка одобрила помоћ

Њемачки посланици усвојили су у петак хитан пакет помоћи од 22,4 милијарде евра за Грчку, упркос снажном противљењу јавности.

Нереди на улицама Грчке настављени су и у петак, а полиција је у четвртак увече сузавцем растјерала групу од око 150 демонстраната испред зграде грчког парламента, гдје су посланици усвојили 30 милијарди долара вриједан Приједлог закона о мјерама штедње, пренијеле су агенције. Током нереда претходних дана оштећена је зграда Aмбасаде БиХ у Aтини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана