Грчка криза кроји курс европске валуте

Глас Српске
Грчка криза кроји курс европске валуте

ЛОНДОН - Грчка дужничка криза и даље "кроји" курс евра и цијене акција на европском тржишту, а инвеститори са појачаном пажњом ишчекују најаву нових мјера штедње Aтине и потез моћних чланица еврозоне како би се избјегао финансијски слом ширих размјера.

Инвеститори наводе да су највише заокупљени извјештајима у којима се поставља питање да ли су Њемачка и Француска, двије највеће привредне силе "евроленда", спремне да финансијски помогну Грчку и хоће ли Aтина пристати на нове, оштре мјере штедње да би што прије свела у подношљиве оквире огроман буџетски дефицит, јавља Танјуг.

Евро је јуче на индикативној девизној берзи у Лондону вриједио 1,3540 долара. Истовремено је "зелена валута" на истом тржишту размјењивана за нешто више од 89 јена, 1,0803 швајцарска франка и 1,4968 за фунту стерлинга.

Европски комесар за монетарна питања Оли Рен упозорио је грчке власти да је наступио пресудан тренутак у којем морају да пооштре мјере штедње, како би изашле на крај са буџетским дефицитом који угрожава државе еврозоне.

Грчки премијер Јоргос Папандреу требало би данас да о мјерама за смањење буџетског дефицита дискутује на сједници владе, док ће 5. марта о све тежој финансијској ситуацији у земљи разговарати и са њемачким канцеларом Aнгелом Меркел.

- Нове мјере требало би да буду објављене сваког тренутка и укључиће повећање пореза на додату вриједност, посебне таксе на цијене горива и дувана, као и даље кресање зарада запослених у јавним службама - процјењују економски аналитичари.

Таксисти

Грчки возачи такси возила јуче су блокирали атинске улице, протестујући због настојања владе да на уштрб плата радника задобије подршку чланица еврозоне.

Највећи синдикат радника у јавном сектору у Грчкој (ADEDI) позвао је на једнодневни штрајк 16. марта,  као знак протеста због нових мјера штедње које влада намјерава да објави како би земља изашла из дужничке кризе. ADEDI са синдикатом радника из приватног сектора GSEE представља око 2,5 милиона радника, што је половина радне снаге у Грчкој, јавиле су агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана