Грчка: Контролори лета у штрајку

Танјуг
Грчка: Контролори лета у штрајку

Атина - Контролори лета у Грчкој ступили су данас у четворочасовну обуставу рада која ће довести до поремећаја у авиосаобраћају у земљи, преноси Танјуг.

Контролори лета неће радити од 12 до 16 часова по локалном времену, изјавио је генерални секретар синдиката Серафим Петру грчкој агенцији АНА.

Током штрајка контролора неће бити летова ка Грчкој, ни из земље, што ће довести до отказивања летова или њиховог одлагања, преноси лист “Екатемерини”.

Грчка агенација, међутим, наводи да ће се на аеродромима обављати, поред хитних, и међународни летови.

Штрајк грчких контролора дио је акције солидарности синдиката запослених у јавном сектору - АДЕДY у знак подршке са наставницима средњих школа који су у спору са Владом око услова рада.

Штрајк су из истог разлога за данас најавили и чланови синдиката запослених у приватном сектору - ГСЕЕ, а ако се обистини и њихова најава, у Грчкој ће данас у обустави рада бити два највећа радничка синдиката.

Запослени у јавном сектору и прије два дана су штрајковали у знак протеста због одлуке због одлуке Владе у Атини да, увођењем цивилне мобилизације, забрани наставницима средњих школа да обуставе рад.

Просвјетари одустали од штрајка

Наставници у грчким школама одустали су рано јутрос од намјере да организују штрајк док буду трајали пријемни испити на факултетима.

Међутим, они су морали да се врате на посао и због одлуке грчке Владе да их, увођењем цивилне мобилизације, примора да се врате на посао.

- Имамо колеге које су суочене са отказима, не желимо да унесрећимо њихове породице - изјавио је предсједник синдиката просвјетара Никос Папахристос.

Синдикат је такву одлуку донио послије састанка, који је одржан касно синоћ, а на коме је закључено да не постоји неопходна већина за штрајк, који је требало сутра да буде организован.

Суд је раније одбио захтјев тог синдиката да се суспендује одлука Владе о увођењу цивилне мобилизације.

У међувремену су највећи синдикати у земљи одбацили позив синдиката просвјетних радника да сутра заједно организују генерални штрајк.

Умјесто тога, синдикати запослених у јавном и приватном сектору - АДЕДY и ГСЕЕ, најавили су за данас четворочасовну обуставу рада.

Наставнички синдикат се противи најављеним отказима, обавезним премјештањем наставника на нова радна мјеста у забаченије дијелове земље, као и продужетку радног времена.

Наставници се противе и најављеном затварању и спајању школа, као и обавезним евалуацином плановима за наставнике, за које тврде да ће бити сачињени на основу политичких критеријума, а не према заслугама.

Плате запосленима у просвјети су до сада у више наврата смањиване, као резултат оштрих мјера штедње, усвојених на захтјев међународних кредитора.

Европска унија и Међународни монетарни фонд обавезали су се да ће Грчкој, која пролази кроз шесту годину рецесије, помоћи са 240 милијарди евра, почевши од 2010. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана