Грчка избјегла банкрот

РТС
Грчка избјегла банкрот

AТИНA - Влада Грчке, која се налази у дужничкој кризи, потврдила је данас да је постигнут договор о размејни обвезница са приватним инвеститорима, захваљујући коме би требало да смањи дугове, преноси РТС.

Грчко министарство финансија саопштило је да је споразум прихватило 85,8 одсто домаћих кредитора, док је међу мањинским, страним инвеститорима договор прихватило њих 69 одсто.

Влада је, међутим, до 23. марта продужила рок до кога страни кредитори могу да се придруже договору.

Досадашњим договором обухваћено је 172 милијарде евра дуга, а инвеститори ће преузети укупни губитак од највише 74 одсто.

Циљ замјене обвезница је да приватни власници прихвате да се вриједност њихових обвезница преполови, а у замјену ће добити нове обвезнице, са условима отплате повољнијим за Грчку.

Да приватни инвеститори нису приватили захтјев Владе, Грчка би вјероватно морала да прогласи банкрот за мање од две недјеље, када на наплату доспијева велики пакет обвезница.

- То би био катастрофалан сценарио. Мислим да нико није спреман да се суочи са посљедицама ако договор пропадне - каже економиста Петракис Панагиотис.

Министар за развој Грчке Aна Дијамантопулос истакла је да је ово кључан дан за економску будућност Грчке.

- Велики смо оптимисти јер је урађено много тога – рекла је она.

До синоћ су замјену пријавиле банке, пензиони фондови и остали инвеститори који држе више од половине од 206 милијарди евра државног дуга.

Владу су непријатно изненадили пензиони фондови полицајаца и новинара, који су одбили да учествују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана