Грчка има подршку Европске уније

Глас Српске
Грчка има подршку Европске уније

БРИСЕЛ - Министри финансија еврозоне сложни су у намјери да се Грчкој понуди новчана помоћ, вјероватно у облику билатералних зајмова, да би изашла из највеће буџетске кризе која је угрозила стабилност заједничке валуте.

Министри су на састанку у Бриселу у понедјељак увече постигли договор да понуде новчану помоћ Aтини, али одбијају да изнесу појединости, пренио је Танјуг.

Шеф групације држава еврозоне и премијер Луксембурга Жан Клод Јункер рекао је да се нада да Грчкој уопште неће бити потребна помоћ да изађе из кризе, нагласивши да драстичне мјере штедње које је влада у Aтини већ предузела, а које укључују замрзавање плата у јавном сектору, имају пуну подршку Европске уније.

- Еврогрупа жели да нагласи да грчке власти нису затражиле финансијску помоћ других чланица еврозоне. Мислимо да ће мјере консолидације које је предузела грчка влада знатно поправити фискалну позицију те земље - рекао је Јункер и додао да ће коначан оквир споразума који је постигнут, бити представљен на самиту ЕУ 25. и 26. марта.

Министри финансија искључили су могућност кредитних гаранција Грчкој, чија ће влада током године морати да позајми око 54 милијарде евра на међународним нивоу како би намирила разлику између буџетских прихода и расхода.

Из Брисела је стигла и порука да помоћ Aтини неће бити јефтина, односно по повлашћеним условима, те да циљ није понуда новца по просјечним каматним стопама у еврозони, већ стабилизација читаве зоне.

Правила еврозоне забрањују да једна чланица преузме дуг друге, тако да већина аналитичара већ сада говори да ће понуђена помоћ Aтини највјероватније бити у облику билатералних позајмица.

Aтина је прошле седмице објавила мјере за ново стезање каиша да би до краја године уштедјела 4,8 милијарди евра.

Чланице еврозоне

Европски комесар за монетарна питања Оли Рен рекао је да је на састанку у Бриселу било ријечи и о другим чланицама еврозоне које се боре са великим буџетским дефицитима. Рен је нагласио да је потребно појачати координацију економске политике у еврозони, као и да се морају створити предуслови да земље са текућим суфицитом изврше структурне реформе својих привреда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана