Грчка: Генерални штрајк због гашења телевизије

Агенције
Грчка: Генерални штрајк због гашења телевизије

Aтина - У Грчкој је у поноћ почео генерални штрајк због одлуке Владе да угаси државну телевизију ЕРТ и тако остави без посла 2.700 људи, преносе агенције.

Трговински синдикати и сви грчки медији учествују у штрајку, а током дана планирани су протести.

Премијер Антонис Самарас брани своју одлуку као мјеру штедње, наводећи да је ЕРТ “симбол трошења и недостатка транспарентности”.

Влада је у понедјељак саопштила да ће привремено укинути државну телевизију и радио, а сигнал станице, која као радио постоји од 1938, а као телевизија од 1966. године, угашен је у уторак ујутро.

Новинари су одбили да напусте централе у Атини и Солуну, гдје настављају протест уз подршку више хиљада присталица, емитујући програм преко интернета и канала Комунистичке партије.

У међувремену, Влада је представила нови закон на основу ког ће формирати радио-телевизију под називом Нови хеленски радио, интернет и телевизија (НЕРИТ) умјесто ЕРТ.

Самарас истиче да затварање ЕРТ-а није дио кредитних обавеза Грчке, а и Европска комисија је негирала да је то био њен захтјев у оквиру буџетских мјера штедње.

ЕУ је саопштила да не доводи у питање одлуку грчке Владе, али да државна радио-телевизија представља “саставни дио европске демократије”.

Са свих страна стиже подршке грчким новинарима, а бриселска телевизија Теле Брисел замијенила је у уторак свој лого знаком “ЕРТ Солидарност”.

Подршку грчким колегама упутила је и бугарска национална телевизија и радио БНТ и БНР, као и Удружење словеначких новинара, те новинари и управа аустријске државне телевизије ОРФ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана