Грчка 20. априла остаје без новца?

Танјуг
Грчка 20. априла остаје без новца?

Атина - Грчка ће 20. априла остати без новца, осим уколико не добије нову помоћ од кредитора, изјавио је данас Ројтерсу један неименовани извор упознат са ситуацијом.

"Иако ће бити тешко, Грчка може да до 20. априла издржи без помоћи захваљујући краткорочном задуживању од ентитета из јавног сектора", изјавио је тај неименовани извор.

Према ријечима тог извора, Грчка се у посљедње вријеме ослања на репо трансакције - гдје позајмљује новац од државних ентитета - за покривање мањка у државној каси, и тако ће моћи да настави још само неколико недеља.

Њемачки лист "Франкфуртер алгемајне зонтаг цајтунг" је јуче објавио да грчка влада има новца за исплату плата и пензија само за још двије недеље, односно до 8. априла, када ће ући у критичну ситуацију.

Стручњаци Европске комисије тврде да чак и ако званична Атина посегне за фондовима социјалног осигурања и рачунима компанија у државном власништву како би наставила с исплатом плата, Грчкој ће 9. априла доћи на наплату 465 милиона евра кредита код Међународног монетарног фонда, што ће, према писању њемачког листа, с тешкоћом отплатити.

Званична Атина је најавила да ће до понедјељка послати Бриселу листу планираних реформи, с надом да ће оне откључати посљедњу траншу помоћи у износу од 7,2 милијарде евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана