Грци вриједнији од Њемаца!

РТС
Грци вриједнији од Њемаца!

Берлин - Један од могућих одговора на питање зашто је Њемачка у већој мјери успјела да избјегне негативне ефекте економске кризе која је захватила Европу можда се крије у чињеници да су посљедњих година Њемци почели да раде дуже, али, парадоксално, краће од просјека у Европској унији, док Грци имају најдужу радну недјељу.

Њемачки Савезни завод за статистику објавио је истраживање у којем се наводи да, у поређењу са запосленима у другим земљама Европске уније, Њемци раде краће – око два сата мање од просјека ЕУ.

Најкраћу радну недјељу имају Холанђани који раде 30,5 сати, а најдужу радни недјељу имају Грци.

Они у просјеку раде 42,1 сат недјељно, али је очигледно да је број формалних радних сати једно, а стварна продуктивност нешто сасвим друго, оцјењују аналитичари.

Рад ноћу и викендом постао је нормална ствар за многе Њемце.

Тако тренутно чак четвртина Њемаца ради и суботом, док је прије 15 година шест дана у седмици само 18,8 одсто Њемаца радило, преноси штампа у Њемачкој.

Недјељом је прошле године радило 14,5 запослених у Њемачкој, док је почетком деведесетих тај удио износио десет одсто. Завод напомиње да сваки десети запослени у Њемачкој ради и ноћу.

Они који су у Њемачкој запослени на пуно радно вријеме у просјеку су прошле године имали радну недјељу од 40,7 сати, што означава пораст од 40 минута у односу на средину деведесетих.

Статистика показује да је просјечно недјељно радно вријеме у Њемачкој у посљедњих 20 година, заправо, скраћено за око три сата, али то се објашњава већим бројем запослених на краће радно вријеме. Њихов број се за две деценије удвостручио.

Указује се и да се 90 одсто Њемаца изјаснило да су задовољни на свом радном мјесту.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана