Грци стежу каиш

Глас Српске
Грци стежу каиш

AТИНA - Посланици грчког парламента дали су коначно одобрење за план строге штедње који предвиђа смањење плата и повећање пореза, а током сукоба који су избили у демонстрацијама у Aтини пала је и прва људска жртва.

Сви посланици владајућег ПAСОК-а, осим једног, гласали су у четвртак увече за приједлог штедње. За мјере које масовно погађају грађане и привреду гласала су 154 посланика, а 144 од укупно 300 су била против, пренијеле су агенције.

Та одлука би требало да утаба пут за кључну помоћ од осам милијарди евра кредита у року од неколико седмица да би Грчка остала солвентна.

Дводневни генерални штрајк у сриједу и четвртак, најмасовнији до избијања кризе у Грчкој, окупио је најмање 70.000 људи на Тргу Синтагма испред грчког парламента.

Групе младића обучених у црно сукобиле су се са припадницима ПAМЕ, групе која се повезује са грчким комунистима. Најмање 74 људи је пребачено у болницу са повредама, док је један мушкарац умро од срчаног удара, а грчки званичници тврде да жртва није била повријеђена у инцидентима.

Aнархисти су бацали Молотовљеве коктеле и каменице у покушају да пробију кордон који су направиле прокомунистичке присталице.
Полиција је више пута испалила сузавац у настојању да раздвоји демонстранте.
Центар Aтине био је затворен за саобраћај, а зграду парламента обезбјеђивало је стотине полицајаца у опреми за разбијање демонстрација и више десетина полицијских "марица".

Нови владин план штедње који су посланици усвојили садржи додатно повећање пореза и смањење плата, као и план отпуштања у јавном сектору. Мање плате за раднике у јавним службама треба да донесу уштеду од око 300 милиона евра.

Грчка сада улази у низ тешких преговора у Бриселу са 17 министара финансија земаља зоне евра и са европским лидерима.
Грчки премијер Јоргос Папандреу отпутовао је у Брисел, гдје ће у недјељу лидери ЕУ покушати да се договоре о мјерама које ће онемогућити да дужничка криза изађе из оквира контроле. Други самит о кризи требало би да буде одржан у сриједу, 26. октобра.
Грчка је од маја прошле године избјегла банкрот тек уз 110 милијарди евра зајма од својих 16 партнера у зони евра и Међународног монетарног фонда.

Споразум

Лидери еврозоне можда неће постићи споразум о другом пакету помоћи за Грчку све до краја новембра, наведено је у нацрту закључака за самит Европске уније.

Одлуке свакако неће бити донијете прије сриједе, наведено је у заједничком саопштењу предсједника Француске Николе Саркозија и њемачког канцелара Aнгеле Меркел.

Европска комисија се снажно залаже да тај споразум о спасавању буде финализован овог викенда како би се отклонила неизвјесност која лебди над том чланицом зоне евра и која погађа тржишта акција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана