Грци на најаву нових отпуштања одговарају штрајком

Глас Српске
Грци на најаву нових отпуштања одговарају штрајком

AТИНA - Синдикати у Грчкој за данас су заказали 24-часовни генерални штрајк као одговор на нове мере штедње и најављено отпуштање 15.000 радника из јавног сектора у текућој години, преносе агенције

У финансијској кризи која тресе Грчке већ две године до сада су радна места у јавном сектору била заштићена.

Грчка је под притиском међународних кредитора да пристане на нове мере штедње како би добила други спасилачки пакет зајмова од 130 милијарди евра од европских партнера и Међународног монетарног фонда (ММФ), и тако избегла банкрот.

Министар за реформу јавног сектора Грчке Димитрис Репас рекао је да ће број запослених у државној служби бити смањен на основу новог закона.

Презадужена Грчка од маја 2010. одржава солвентност захваљујући траншама из пакета зајмова од 110 милијарди евра који су јој дали међународни кредитори.

У октобру прошле године, када је постало јасно да новца за спречавање банкрота Грчке неће бити довољно, одлучено је да та земља добије и други пакет зајмова.

Одобравање тог пакета условљено је мерама штедње и постизањем споразума о отпису 100 милијарди евра дуга с банкама и другим приватним власницима грчког дуга.

Преговори с приватним инвеститорима нису завршени. Инвеститори треба да пристану на замену грчког дуга исплатом у готовини и новим обвезницама које вреде упола мање од оних које су купили, као и на дужи рок отплате и мање камате на дужничке хартије.

Грчки званични очекују да приватни инвеститори пристану на смањење дуга за до 70 одсто.

Званична Aтина већ је пристала на смањење расхода у 2012. за 1,5 одсто бруто домаћег производа (БДП) или око 3,3 милијарде евра, унапређење конкурентности смањењем зарада и других трошкова рада и докапитализацију банака без национализације.

Кредитори од Грчке траже и смањење трошкова за одбрану, здравство и социјално, кресање минималних плата, као и отпуштања у јавном сектору који броји 750. 000 запослених.

Министар Репас казао је да ће смањење броја државних службеника бити везано за реструктурирање у сваком мнинистарству, али није објавио детаље плана нове организације рада у министарствима.

У међувремену, у Aтини трају преговори грчких званичника и инспектора за дуг те земље из ЕУ, ММФ-а и Европске централне банке.

Грчка је у петој години рецесије са стопом незапослености од рекордних 19 одсто.

Влада у Aтини је већ спровела низ мера штедње, укључујући знатно смањење плата и пензија, повећања пореза и подизање границе за пензионисање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана