Грци купили Б92

Глас Српске
Грци купили Б92

БЕОГРAД - Грчка компанија "Aстонко" Стефаноса Пападопулоса постала је већински власник познате српске медијске куће Б92.

Из компаније је саопштено да је Управни одбор Б92 на сједници у четвртак прихватио да грчки "Aстонко" докапитализацијом преузме 84,99 одсто акција ове медијске куће, јавили су српски портали.

Aкције Грцима продали су Слободан Вучићевић и америчка компанија MDLF.

- Досадашњи дугогодишњи акционар, шведски инвестициони фонд "East Capital", преко своје компаније "Салинк" прибавио је додатна средства у сарадњи са грчким партнером компанијом "Lake Bade", која је у власништву Стефаноса Пападопулоса, са којим је формирана заједничка компанија "Aстонко" - наведено је у саопштењу Б92.

Главни и одговорни уредник Б92 остаје Веран Матић, који је од сада и предсједник Управног одбора.

У саопштењу из Б92 додаје се да је компанији била потребна докапитализација којом ће финансијска средства бити усмјерена за даљи развој медијске куће у периоду економске кризе, која се негативно одражава и на медијско тржиште.

- "Б92 Траст" као акционар остаће искључиво задужен за вођење уређивачке политике информативног програма куће. Докапитализација ће омогућити да се очува континуитет уређивачке политике која је независна, заснована на високом степену професионализма и одговорности и на високој друштвено одговорној свести - кажу у Б92.

Додају да у домену одговорности "Б92 Траста" остаје и рад Фонда Б92, Сектора за корпоративну друштвену одговорност и Културног центра "Рекс". Телевизија Б92 почела је са радом 6. октобра 2000. године, а прије тога предузеће Б92 дјеловало је кроз Радио Б92.

Власничка структура

Послије докапитализације власничку структуру Б92 чине "Aстонко" д.о.о. са 84,99 одсто акција, "Б92 Траст" (досадашњи акционар којим управљају оснивачи и менаџери медијске куће) имају 11,35 удјела у компанији, док мали акционари држе 3,66 одсто ове медијске куће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана