Грци бјеже од банкрота

Глас Српске
Грци бјеже од банкрота

AТИНA - Грчки парламент усвојио је јуче Закон о спровођењу у сриједу одобрених петогодишњих мјера штедње, строгих и непопуларних, али неопходних да би Грчка добила нову помоћ ЕУ и ММФ и избјегла банкрот.

Влада социјалисте Јоргоса Папандреуа добила је подршку 155 од укупно 300 посланика парламента који су јуче гласали за закон о имплементацији мјера штедње. Чак 136 посланика било је против.

Aтина је јуче била мирна, а пред парламентом, на тргу Синтагма, гдје су се у ноћи између сриједе и четвртка одиграли жестоки окршаји демонстраната и полиције, јуче није било демонстраната.

Једино што је јуче подсјећало на бурну ноћ је ваздух који је био пун остатака сузавца, па Aтињани поред парламента пролазе са маскама и марамама на лицу.

Опозиција је јуче оптужила полицију због прекомјерне употребе сузавца у вријеме дводневног штрајка.

Према извјештајима појединих локалних медија, посљедице сузавца најжешће је осјетила група од неколико стотина Aтињана, остали блокирани у ходницима метроа Синтагма, гдје су се склонили током једног од обрачуна демонстраната и полиције.

У болнице се због респираторних проблема јавило више од 250 људи.

Ригорозним владиним програмом штедње се предвиђа смањење плата, отпуштање запослених, повећање пореза и продаја јавних предузећа.

Мјере би само ове године требало да обезбиједи уштеде од шест милијарди евра, с тим што ће та сума бити много већа јер се предвиђа приватизација великих јавних предузећа.

Усвајање ригорозног програма штедње, заједно са пратећим законима, предуслов је да Aтина добије нову рату кредита од ММФ-а и европских финансијских институција у износу од 12 милијарди евра - о чему ће се одлучивати 3. јула.

У противном, средином јула држава не би била у могућности да плаћа своје рачуне пошто ће остати без средстава.

Дуг

Грчки дуг износи 340 милијарди евра, односно више од 30.000 евра по сваком од укупно 11,3 милиона становника те државе. Са дугом који је једнак 150 одсто годишњег бруто домаћег производа Грчка држи два неславна свјетска рекорда: најнижи кредитни рејтинг неке државе и највеће трошкове осигурања дуга.

Грчка истовремено има имовину вриједну 300 милијарди евра, што по економистима значи да је солвентна у оној мјери у којој је вољна да прода дио те имовине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана