Грци бијесни на Европу због Шпаније

РТРС
Грци бијесни на Европу због Шпаније

Aтина - Грчки политичари су бијесни због начина на који је Шпанија добила помоћ од Европске Уније и траже боље услове враћања свог зајма, преноси РТРС.

Они констатују да су њиховој земљи уз финансијску ињекцију наметнуте строге мјере штедње, док је Шпанцима готово безусловно дато 100 милијарди евра за спас банкарског сектора.

Грчка љевичарска партија Сириза, којој се прогнозирају велике шансе да би могла да побиједи на поновљеним парламентарним изборима, саопштила је да је ЕУ оваквом одлуком одустала од своје политике штедње.

- Споразум са Шпанијом је у потпуности супротан оном који је потписан са Грчком прије двије године. Нашем народу су наметнута строга правила, укључујући и надзор, редовно подношење извјештаја и инспекцију фамозне тројке - Европска комисија, Европска централна банка и Међународни монетарни фонд - сматрају у Сиризи.

Они додају да је од Шпанаца само затражено да реструктуирају свој финансијски сектор, тренутно блокиран милијардама евра лоших и ненаплативих кредита због колапса шпанског тржишта некретнина.

Партијски лидер и могући грчки премијер Алексис Ципрас каже да је овим споразумом потврђена исправност његове политике и ставова које заступа.

- Сада видимо да је економска криза шири европски проблем и да је начин на који је до сада рјешаван деструктиван и потпуно неефикасан. А прије двије године криза је довођена у везу са наводном љеношћу и непродуктивношћу Грка - поручио је лидер Сиризе.

Међутим, јуче су представници ЕУ и њемачки званичници, супротно од оног што Ципрас тврди, поручили да ће „тројка” надзирати начин на који ће Шпанија трошити 100 милијарди евра зајма.

То је у супротности и са оним што је нацији саопштио шпански премијер Маријано Рахој истакавши да програм помоћи не предвиђа никакву супервизију.

- Када људи позајмљују некоме новац, они то никада не чине бесплатно - рекао је комесар ЕУ Хоакин Алмунија.

Он је подсјетио да је Европска комисија предложила Шпанији да предузме даље реформе, као што је убрзање увођења више старосне границе за одлазак у пензију са 65 на 67 година и повећање ПДВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана