Грам злата у РС поскупио на 50 КМ

Свјетлана Тадић
Грам злата у РС поскупио на 50 КМ

БAЊAЛУКA - За грам злата у Републици Српској потребно је издвојити 50 марака, што је за око десет марака више него прије мјесец дана, а златари то правдају растом цијене овог племенитог метала на свјетском тржишту.

У дервентској златари "Брилијант" рекли су да грам злата продају по цијени од 50 марака, те да су цијене морале да "скоче" због драстичног раста цијена на свјетским берзама.

- Прије мјесец дана грам злата је коштао од 40 до 45 марака, али смо морали повећати цијене, јер је злато поскупјело и на свјетском тржишту. Прошле године грам злата продавали смо за 35 марака - рекли су у "Брилијанту".

У златари "Сафир" из Пала рекли су да је за грам злата потребно издвојити 50 марака, те да се у појединим радњама грам златног накита продаје и по 20 марака вишим цијенама.

- Иако су цијене усклађене у већини радњи, има случајева да на појединим мјестима за грам злата треба издвојити и 70 марака - кажу у "Сафиру".

Бањалучки златари кажу да је растом цијена злата на свјетском тржишту, накит поскупио и у малопродаји.

У радњама које се баве продајом сребреног накита кажу да грам сребра кошта пет марака.

Цијена злата на свјетском тржишту досегла је нови рекорд од 1.261 долар за унцу, односно за 31,1035 грама.

Према процјенама стручњака цијена злата у овој години могла би да достигне вриједност од 1.300 долара, а у идућој 1.500 долара за унцу.

Извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац каже да код домаћих трговаца златом влада велика флексибилност цијена, под утицајем промјена на свјетском тржишту.

- Иако су продавци злата до сада пратили сваки тренд повећања цијене на свјетском тржишту, поскупљењем накита у малопродаји, то није био случај када је долазило до појефтињења овог племенитог метала у свијету - рекао је Грабовац.

Истиче да на цијену злата у знатнијој мјери утиче и цијена рада, односно цијена обраде, тако да вриједност сировина није увијек пресудан фактор за формирање малопродајних цијена злата код нас.

Откуп

У златарама у РС кажу да је продаја злата ове у односу на прошлу годину опала за 50 одсто. Додају да се повећало интересовање становништва за продају злата, односно откуп.

- Откуп злата зависи од финоће, те од квалитета накита. За грам златног накита може да се добије од 15 до 25 марака - кажу у златарама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана