Градња у Републици Српској није стала

Далиборка Секулић
Градња у Републици Српској није стала

БAЊA ЛУКA - Иако се од почетка године у Републици Српској биљежи пад инвестиција у грађевинарству, као и мања тражње за некретнинама, у Привредној комори РС кажу да се не може рећи да је градња у Српској стала.

У грађевинском сектору кажу да је криза највише погодила управо ову област, али да се прави резултати утицаја кризе на грађевинарство могу сумирати тек када се изврше уговорени и започети радови.

- Чињеница је да су цијене некретнина већ мјесецима у паду и да су инвестиције у грађевинарству смањене, али градња у РС није потпуно стала. У току је извршавање радова који су договорени прије почетка кризе. Право стање у овом сектору биће познато послије сумирања резултата радова у априлу - казао је секретар Удружења грађевинарства, индустрије грађевинског материјала, стамбено-комуналне и услужне дјелатности Привредне коморе РС Зоран Граховац.

У ФБиХ грађевинари су у много тежој ситуацији, па су многе фирме приморане да отпуштају раднике, пренијела је Срна. На подручју Унско-санског кантона, грађевинске фирме имају све мање посла, а додатно оптерећење грађевинарима представља и све тежа наплата за већ урађене послове. Трговци некретнинама у овом кантону, у посљедњих пола године, биљеже најмању продају кућа и станова.

Према подацима федералног Завода за статистику, вриједност грађевинских радова у априлу у односу на исти мјесец прошле године мања за 23,5 одсто. Цијене некретнина у Федерацији БиХ од почетка године, пале су за, у просјеку 30 одсто. Разлоге за овакво стање, трговци некретнинама виде у презасићености тржишта и тежим условима кредитирања.

Вриједност извршених грађевинских радова у РС, према подацима Завода за статистику РС, у првом тромјесечју ове године мања је за 21 одсто у односу на исти период прошле године. У Заводу наводе да је број радника на грађевинама у Српској у прва три мјесеца 2009. године већи за 4,4 одсто у односу на исти период прошле године.

Aгенције

У агенцијама за промет некретнинама у РС истичу да је сада ситуација са продајом кућа и станова много боља него прије неколико мјесеци. Квадрат стана у Семберији креће се од хиљаду и по до двије хиљаде марака, а у Бањој Луци квадрат стана у новоградњи је између двије и по до три хиљаде марака, док цијене квадрата код старих станова износе од 1.700 до 2.500 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана