Градња стаје без ревизије цијена

Милијана Латиновић
Градња стаје без ревизије цијена

БАЊАЛУКА - Грађевинци у Републици Српској због константног поскупљења репроматеријала на свјетском тржишту трпе штету која прелази 25 одсто по свим потписаним уговорима и нису у могућности да заврше послове по раније уговореним цијенама, због чега траже да се у тендере уврсти одредба о промјени цијена.

У Привредној комори РС истичу да би се проблеми до којих је дошло због поскупљења материјала могли превазићи према прописима Закона о облигационим односима који уређује међусобна права и обавезе учесника у грађењу, а који даје могућност повећања уговорене цијене у зависности од повећања цијене елемената.

- Овај закон дефинише опције за уговарање цијене по јединици мјере или у укупном износу за објекат, а дефинисани су и услови под којима може доћи до измјена повећања уговорене цијене - истакли су у Привредној комори.

Када је ријеч о грађевинским радовима које финансира јавно предузеће, локална самоуправа, институције Српске или БиХ, спроводе се тендери за избор најповољнијих извођача у складу са Законом о јавним набавкама БиХ у којем стоји да се цијена наведена у најповољнијој понуди, као и услови утврђени у тендерској документацији не могу мијењати, осим ако то није наведено одредбом о промјењивости цијена у тендерској документацији, када се и та одредба уноси у уговор о јавној набавци.

У предузећима кажу да је опстанак грађевинског сектора под упитником уколико се у тендере не угради одредба о ревизији цијена. Директор и власник предузећа “Јокић Инвест” из Зворника Иво Јокић рекао је за “Глас Српске” да су цијене грађевинског материјала скочиле у просјеку за 50 одсто.

- У разговорима са представницима Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС затражили смо да се у будуће тендере уграђује клизна скала, односно да се цијене нивелишу на крају сваког мјесеца на основу података Републичког завода за статистику - појаснио је Јокић. Додаје и да је Агенција за јавне набавке појаснила да Закон о јавним набавкама искључиво важи само док траје та процедура, те да даном потписивања уговора на снагу ступа Закон о облигационим односима.

- Закон о облигационим односима предвиђа да ако су уговорене фиксне и непромјењиве цијене, а на тржишту је дошло до поскупљења већег од десет одсто, уговорне стране имају право на измјену - објаснио је Јокић.

На проблеме у пословању упозорио је и директор и власник предузећа “Ехта-Р” из Дервенте Драгољуб Ћустић, нагласивши да је највише поскупјела арматура. 

- Када се пријављујемо на тендере за извођење радова, конкуришемо по цијенама које су у том тренутку актуелне на тржишту. С обзиром на то да се цијене мијењају, а рок извршења радова пролонгира из објективних разлога, долазимо у ситуацију да нисмо у могућности реализовати посао по раније уговореним цијенама. Закон о јавним набавкама БиХ не познаје разлику у цијени, а Закон о облигационим односима познаје ту одредбу и та правила су старија на шта ми већ одавно указујемо. Тражимо да се та одредба о промјењивости цијена угради у тендере - рекао је Ћустић.

Рефундација

Иво Јокић је казао и да ће грађевинци затражити од Владе Српске да им се рефундирају износи за послове који су завршени у протекле двије године.

- Свјесни смо да је то велики износ за Републику и покушавамо наћи модел који ће бити прихватљив за све стране, само да грађевинска предузећа преживе. Сматрам да је рјешење за то Компензациони фонд - рекао је Јокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана