Градња Јужног тока у новембру 2010.

Глас Српске
Градња Јужног тока у новембру 2010.

AНКAРA/МОСКВA - Градња гасовода "Јужни ток", чији један дио треба да прође и кроз територију Србије, може да почне у новембру идуће године, изјавио је у Aнкари руски вицепремијер Игор Сечин, а пренијеле агенције.

Гасовод "Јужни ток" треба да се постави од руског до бугарског, или румунског, дијела црноморске обале, а затим продужи на сјеверу ка Србији и даље према Мађарској и Aустрији, а на југу према Грчкој и југу Италије.Почетак градње "Јужног тока" у наведеном термину је реалан, јер би, како су потврдили представници руске владе, Турска до 1. новембра ове године требало да одобри обављање истраживачких радова на траси "Јужног тока", а до почетка новембра идуће године да дозволи градњу тог енергетског објекта по турском подводном дијелу Црног мора.

Капацитет гасовода "Јужни ток" планиран је на 63 милијарде кубних метара годишње, извјештава руска агенција "Финмаркет" и подсјећа да се трошкови градње само морског дијела тог међународног енергетског објекта процјењују на 8,6 милијарди евра. Укупни трошкови градње "Јужног тока" могли би, према различитим рачуницама енергетских експерата, да буду два до три пута већи, наводе руска гласила.

У Aнкари је, иначе, потписан важан руско-турски гасни споразум којим је Москва успјешно промовисала гасовод "Јужни ток" и остварила "својеврсну побједу" у надметању са конкурентским гасоводом "Набуко" којим би природни гас требало да се допреми у Европу из Средње Aзије, заобилазећи руску територију.


Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана