Градња фабрике “РС силикон” у новембру

Слободан Дакић
Градња фабрике “РС силикон” у новембру

Мркоњић Град - Изградња фабрике за прераду метал силицијума “РС силикон” у Бјелајцу код Мркоњић Града почеће у новембру ове године и трајаће двије године.

То је “Гласу Српске” потврдио извршни директор компаније “Metalleghe” из Бреше у Италији Фоља Ђанмикеле и додао да ће представници ове компаније данас у Бањалуци потписати писмо намјере са Владом РС и општином Мркоњић Град о изградњи ове фабрике, која ће запошљавати 100 радника и у коју ће бити инвестирано 30 милиона евра.

Компанија “Metalleghe” фабрику ће градити у некадашњем пословном комплексу Aуто-транспортног предузећа “Ударник” у Бјелајцу код Мркоњић Града, који су Италијани купили од словеначке фирме “МГ Симкрам”.

Биће то најмодернија фабрике те намјене у Европи, са технолошким процесом који не загађује животну средину и чија ће се комплетна производња пласирати на западоевропско тржиште.

- Наша компаније је купила земљиште у Бјелајцу гдје ће градити фабрику. Идућих дана почећемо са припремама за градњу фабрике. Aко се све буде одвијало предвиђеном динамиком, радови ће почети у новембру ове године и требало би да буду завршени за двије године - рекао је Ђанмикеле.

Истакао је да им је жеља да у градњу фабрике у Бјелајцу буду укључени домаћи потенцијал и да запослење добије локално становништво.

- Паралелно са почетком радова на градњи фабрике ми ћемо запошљавати и обучавати радну снагу за рад у фабрици - рекао је Ђанмикеле и додао ће на градњи фабрике бити ангажована домаћа грађевинска оператива.

Пројекат за изградњу фабрике је веома захтјеван, јер се ради о уградњи најсавременије технологије за за производњу метал силицијума у Европи.

- Сва постројења и технологија су посљедње генерације из те области у свијету. Што се тиче екологије и очувања животне средине биће примијењени највиши европски стандарди. Фабрика ће имати уграђене модерне филтере за пречишћавање нуспроизвода (дима), чија уградња кошта неколико милиона евра. Из фабрике неће бити отпадних вода, пошто ће фабрика користити “затворени” систем хлађења без испуштања отпадних вода у водотоке - рекао је Ђанмикеле.

Годишње ће фабрика производити 15 хиљада тона метал силицијума.

Сировина за производњу обезбиједиће се увозом са простора Балкана, Турске и Португалије, а дио сировине биће са домаћег тржишта.

- Комплетна производња пласираће се на западноевропско тржиште за потребе медицинске и фармацеутске индустрије, али и грађевинарства и металне индустрије. У свијету постоје четири фабрике те намјене, па са пласманом наших производа неће бити проблема. Наша фабрика ће бити један од највећих извозника у регији и по том основу у буyете општине Мркоњић Град и РС сливаће се значајна новчана средства - каже Ђанмикеле.

Aничић

Начелница мркоњићке општине Дивна Aничић је задовољна што је коначно дошло до реализације пројекта за градњу фабрике у Бјелајцу.

- За нашу локалну заједницу то ће бити стратешки привредни капацитет, који ће запослити 100 радника и годишње остваривати велики приход - рекла је Aничићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана