Градња електране почиње догодине

Раде Јелић
Градња електране почиње догодине

Угљевик - Русија је инвестирала или планира да уложи у дугорочне пројекте у Републици Српској више милијарди евра, од чега је пројекат изградње Рудника и термоелектране “Угљевик 3” до сада највећа појединачна инвестиција у региону, изјавио је шеф представништва Српске у Москви Душко Перовић.

- Руси улажу у Републику Српску јер има позитивну инвестициону климу - рекао је Перовић.

Самом изградњом међународног гасовода “Јужни ток”, додао је он, 47 градова Српске биће гасификовано.

- Планирано је да се гасификује цијела Српска до 2016. године, када је планирана потрошња до 260 милиона кубика гаса, док би 2017. потрошња била већа од 900 милиона кубика, а 2026. године износила би двије милијарде кубика гаса - истакао је Перовић на пријему за медије, који је у Угљевику у четвртак увече организовао “Комсар енерџи Република Српска” поводом успјешне пословне године и наступајућих празника.

Планирано је да се привреда Српске, чија се производња базира на коришћењу мазута или дизела, пребаци на природан гас, што ће бити много јефтиније и еколошки чистије гориво.

- Тако је у Угљевику планирано да се гради комбиновани блок електране на гас снаге 150 мегавата, у чију ће изградњу “Комсар” уложити 200 милиона евра - рекао је Перовић.

Као веома важне започете руско-српске пројекте он је навео изградњу пројекта “Горњи хоризонти”.

- Српска има потписан меморандум са руском државном компанијом “Рус-хидро”, једном од највећих хидроенергетских компанија у свијету. Послије Нове године треба да почну конкретни разговори - појаснио је Перовић.

Синиша Мајсторовић, директор “Комсар енерџи РС”, руско-српске компаније која гради “Угљевик 3” и чија је вриједност 500 милиона евра, рекао је да планирају да до 15. јануара са кинеском компанијом “Си-пи-ес-си” потпишу уговор о изградњи нове термоелектране по систему “кључ у руке”.

- До априла или маја очекујемо да завршимо и нострификацију пројектне документације и грађевинску дозволу да бисмо званично почели градњу нове термоелектране - рекао је Мајсторовић.

Он је подсјетио да ће компанија Рашида Сердарова “Комсар енерџи лимитед” градити и хидроелектрану “Мрсово” на Лиму и да су тако укупна улагања у изградњу енергетских објеката у Српској (заједно са “Угљевиком 3”) милијарду евра.

- Најважније је да за оба објекта имамо обезбијеђен новац без помоћи банака и кредитних задужења - истакао је Мајсторовић.

Нафта

Влада РС дала је концесију на истраживање нафте и гаса у РС руској фирми “Јадран нафта”, у којој уједињено дјелују “Гаспромњефт” и “Зарубежњефт”.

До сада су, рекао је Перовић, завршена истраживања бијељинске регије и већ у фебруару или марту требало би да почну бушења.

- Процјене су да у том дијелу Српске има од десет до 30 милиона тона нафте, што је инвестиција око 100 милиона евра - рекао је Перовић и подсјетио да је руски “Гаспром” купио ОМВ-ове пумпе у БиХ, да су Руси купили рафинерије у Броду и Модричи, у које су уложили више милиона марака у модернизацију и повећање квалитета и производње.

         

 

                                                         

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана