Градња цементаре у Новом Граду на прекретници

Данијела Стоканић
Градња цементаре у Новом Граду на прекретници

Приједор - Представници "Фортис групе" из Приједора и кинеске државне компаније "CAMCE" стигли су на корак од коначне одлуке о заједничкој изградњи фабрике цемента у Благају код Новог Града.

Подизање фабрике требало би да кошта 80 милиона, а комплетан инвестициони пројекат је вриједан 120 милиона евра. Планирано је да фабрика има 287 запослених, међу којима ће бити 87 Кинеза, а њен пројектовани годишњи производни капацитет је 870.000 тона цемента.

Директор "Фортис групе" Драган Чорокало рекао је да данас почињу финалну рунду разговора са кинеским партнерима и да би коначна одлука могла бити позната крајем седмице.

- Ми смо све преузете обавезе испунили, док су кинески партнери били задужени за студију изводљивости. Наш задатак је, између осталог, био да докажемо потенцијал сировинске базе како би била утврђена економска оправданост за рад цементаре у периоду до 60 година. Комерцијална студија, коју су радили Кинези, није баш повољна, а проблем је број становника који се налази у пречнику од 300 до 400 километара - рекао је Чорокало.

Двије стране су раније усагласиле да оснују заједничко предузеће у којем би кинески инвеститор био већински власник фабрике цемента. Буде ли све ишло планираном динамиком, изградња фабрике би требало да почне у јулу, а на градилишту би било ангажовано 500 радника из РС и Кине, који ће имати задатак да радове заврше за двије године.

"Фортис група" је дуже од годину у преговорима са Кинезима о заједничкој инвестицији, а представници компаније "CAMCE" су у више наврата боравили у Приједору и Новом Граду и проучавали пројекат. Пројекат је подржало и Министарство индустрије, енергетике и рударства РС, које је "Фортис групи" у кратком периоду издало концесију на каменолом кречњака.

Озбиљан инвеститор

"CAMCE" је велика и озбиљна компанија која послује у неколико сектора.

Бави се изградњом и инжењерингом у области индустрије, енергетике, пољопривреде, саобраћаја, водопривреде и трговином.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана