Грађевинство на кољенима

Никола Лугић
Грађевинство на кољенима

БAЊAЛУКA - Много је мање склопљених уговора и извршених радова у грађевинском сектору Српске у односу на годину прије а о томе свједоче и подаци да је вриједност уговора које су прошле године склопиле грађевинске фирме из РС у иностранству мања за 55 одсто него у 2009. години, а вриједност извршених радова преко границе мања за 60 одсто.

Рекао је ово "Гласу Српске" члан удружења економиста РС SWOT Небојша Балабан коментаришући податке Завода за статистику РС.

Према подацима Завода за статистику РС вриједност извршених радова које су грађевинска предузећа прошле године извршила у Српској била је мања за 22 одсто у односу на годину прије.

- Број радника био је мањи за 12,7 одсто, а број извршених ефективних часова за око 15 одсто - стоји у извјештају Завода.

Балабан је нагласио је да се уговори потписани прошле године извршавају ове или идуће године, те да ће смањење потписаних уговора директно одразити на пословање грађевинских предузећа из Српске у 2011. години.

- Aко се у обзир узме да је у иностранству прошле године склопљено много мање уговора него 2009. године, може се рећи да ће ова година за грађевинске фирме бити још тежа него претходна. Уколико се нешто не промијени и ако грађевинари не нађу нове послове ове године, многа предузећа у РС могла би престати са радом  - истакао је Балабан.

Примјетно је да број радника није смањен адекватно смањењу вриједности извршених радова, што значи да су предузећа још више оптерећена.

- Посла је мање, број радника је мањи, али није смањен довољно да би предузећа могла добро пословати. То значи да су грађевинска предузећа под великим теретом. Многа предузећа неће моћи издржати такво оптерећење и мораће престати са радом - нагласио је Балабан и додао да отпуштање радника не би ријешило проблем, те да је једини излаз налажење нових тржишта и послова.

Домаће тржиште

Небојша Балабан тврди да се мора створити простор за домаће грађевинаре на нашем тржишту како би се спријечила пропаст овог сектора.

- Битно је да се што више послова даје нашим предузећима. Један од добрих пројеката је изградња аутопута Бањалука - Добој, те би ту требало под разумним условима што већи дио посла дати домаћим предузећима. Тиме би се бар донекле ублажио тежак положај грађевинаца - рекао је Балабан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана