Грађевински сектор РС тоне све дубље

Тања Шикањић
Грађевински сектор РС тоне све дубље

БAЊAЛУКA - Вриједност извршених грађевинских радова у РС у априлу ове године мања је у односу на март за 13,8 процената, подаци су Завода за статистику РС.

Према подацима Завода, вриједност извршених радова у првом кварталу ове године у односу на исти период прошле године већа је за 9,9 одсто.

- Вриједност извршених грађевинских радова у априлу ове године је у односу на исти мјесец прошле године мања за 3,3 одсто, а у односу на просјечну вриједност извршених радова у 2010. години радови су смањени за 23,7 процената - наводе у Заводу за статистику РС.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Ранко Милић је потврдио да ја на домаћим просторима и даље присутан општи пад пословања у грађевинском сектору.

- Иако је тај пад активности посљедњих мјесеци успоренији у односу на раније, он је и даље присутан. Потребно га је у потпуности зауставити, да би се могло рећи да је овај сектор изашао из кризе - истакао је Милић.

Он је додао да би с циљем превазилажења неповољног стања у области грађевинарства била неопходна интервенција надлежних институција.

- Свака озбиљна држава се у оваквим околностима окреће инвестицијама на све могуће начине, да би се покренула привреда и обезбиједило повећање обима пословања, ако треба и кроз задужења - истакао је Милић.

Он је додао да велики проблем у грађевинском сектору представљају предузећа која послују на црно.

- Велики дио посла који се реализује у овом сектору заправо се ради на црно и на тај начин се додатно урушава и оно мало грађевинарске оперативе која ради у складу са законом и која поштује своје обавезе - истакао је Милић.

Предсједник Удружења грађевинарства при Привредној комори РС Станко Иваштанин је истакао да је једини позитиван показатељ у овом сектору повећање активности у првом кварталу ове године у односу на исти период прошле.

- Ипак ни ови показатељи нису превише охрабрујући, јер су услови на тржишту и даље веома тешки. Осим тога, и даље је присутна несигурност послодаваца да запошљавају више радне снаге - истакао је Иваштанин.

Радници

Број радника на градилиштима у априлу ове године у односу на март већи је за 1,9 одсто, док је у односу на исти мјесец лани мањи за 14,4 одсто, а у односу на просјечан број радника у 2010. години за 12 процената, подаци су Завода за статистику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана