Грађевински радови у БиХ упола јефтинији него у Европи

Никола Лугић
Грађевински радови у БиХ упола јефтинији него у Европи

БAЊAЛУКA - Aко би неки инвеститор хтио да изгради стамбену зграду или фабрику, од европских земаља најјефтиније ће проћи у Македонији, Aлбанији, Србији и БиХ, гдје су цијене грађевинских радова, машина, транспорта и друге опреме упола ниже од европског просјека.

Према истраживању европске статистичке агенције Евростат, којим је обухваћено 37 европских земаља, просјечне цијене инвестиционих радова у БиХ чине 62 одсто просјека.

- Од земаља у региону, најповољније су Македонија са 54 одсто просјека, Aлбанија са 58, те Србија са 61 одсто европског просјека. Хрватска са 73 одсто и Словенија са 88 одсто просјека међу скупљим су земљама за инвестирање - наводи се у истраживању Евростата.

Најскупља земља за улагање у Европи је Норвешка са цијенама које су за трећину више од просјека.

БиХ спада међу три најјефтиније европске земље када је у питању изградња.

- Јефтиније земље за изградњу од БиХ су само Македонија и Србија - подаци су Евростатовог истраживања.

Када су у питању цијене производа битних за улагање, упоређиване су цијене 621 производа међу којима су мотори, турбине, пумпе, компјутери и грађевински материјали, а према овом критеријуму, БиХ прати много развијеније земље.

- Машине и опрема у БиХ су скупље него у Француској, Данској или Aустрији и њихове цијене више су за четири одсто од европског просјека - наводи Евростат.

Када се ради о производима од метала, БиХ је за пет одсто скупља од европског просјека и најскупља је у региону.

- Исти производи у Србији јефтинији су за пет, у Словенији и Црној Гори за девет, а у Македонији за 14 одсто. Производи од метала у БиХ коштају исто као у Данској, а скупљи су него у Холандији и Француској - подаци су Евростата.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Ранко Милић каже да се у БиХ, и поред нижих цијена пресудних за инвестирање, све мање улаже, првенствено због несигурног правног и финансијског оквира.

- Имамо ситуацију у којој будући инвеститор не зна који га намети сутра могу дочекати као одлучи да улаже у БиХ. Проблем је и што власти, као једини аргумент за привлачење страних инвестиција, узимају податак да имамо јефтину радну снагу - истакао је Милић.

Додао је да се БиХ од европских земаља разликује по мањим платама, али већим трошковима, који су понекад чак и виши од европског просјека. 

Грађевинарство

Машине и опрема

Електрична опрема

Транспорт

БиХ

43

104

104

102

Македонија

35

96

100

98

Србија

39

104

104

109

Хрватска

61

97

102

98

Словенија

83

96

99

90

Црна Гора

48

101

106

100

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана