Грађевински радови повећани за 14 одсто

Тања Шикањић
Грађевински радови повећани за 14 одсто

БAЊAЛУКA - Вриједност извршених грађевинских радова за првих шест мјесеци ове године у односу на исти период прошле године већа је за 14,2 одсто, подаци су Завода за статистику РС.

Према подацима Завода, вриједност извршених радова у јуну ове године у односу на исти мјесец прошле године, већа је за 21,4 одсто, а у односу на просјечну вриједност извршених радова у 2010. години већа је за 13,2 процента.

- Вриједност извршених радова у јуну ове године у односу на мај већа је за 11,5 одсто - наводе у Заводу за статистику РС.

Иако је грађевинска активност расла током протеклих мјесеци, број радника на градилиштима у Српској је смањен.

Према подацима Завода за статистику РС, у јуну ове године број радника на градилиштима је мањи за 3,1 одсто у односу на мај, а у односу на просјечан број радника у 2010. години мањи је за 11,1 одсто.

Предсједник Удружења грађевинарства при Привредној комори РС Станко Иваштанин истакао је да је раст грађевинске активности у првом полугодишту од 14,2 одсто позитиван показатељ, јер су током протекле двије године стагнирале активности у грађевинском сектору.

- Уколико се овакво стање настави до краја године, то би значило да је криза превазиђена и да је овај сектор почео да напредује - истакао је Иваштанин.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Ранко Милић је истакао да је повећање грађевинске активности, уз истовремено смањење броја радника, нереално, те да је ове податке могуће објаснити једино као посљедицу повећања броја радника на црно.

- Толико повећање активности у сектору грађевинарства се не уклапа са подацима о смањењу броја радника. То може указивати само на једну ствар, односно да је повећан обим пословања, а да се почело привређивати радом на црно - сматра Милић.

Селекција радника

Говорећи о смањењу броја радника, Иваштанин каже да статистика показује да су послодавци у грађевинском сектору, у кризним годинама примјењивали природну селекцију радне снаге, односно нису запошљавали нове раднике на оним мјестима гдје су постојећи радници одлазили у пензију.

- Осим тога, смањивали су и број радника које су примали на одређено вријеме - истакао је Иваштанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана