Грађевински радови повећани за 12 одсто

Тања Шикањић
Грађевински радови повећани за 12 одсто

БAЊAЛУКA - Вриједност извршених грађевинских радова у Републици Српској у првих пет мјесеци ове године у односу на исти период лани већа је за 12 одсто, подаци су Завода за статистику РС.

Према подацима Завода, вриједност извршених грађевинских радова у мају ове године у односу на април повећана је за 33 одсто, а у односу на мај 2010. године већа је за 17,5 процената.

- У односу на просјечну вриједност извршених радова у 2010. години, вриједност грађевинских радова у мају је већа за 1,5 одсто - наводе у Заводу за статистику.

Предсједник Удружења грађевинарства при Привредној комори РС Станко Иваштанин истакао је да је раст грађевинске активности у првих пет мјесеци ове године охрабрујући, јер је током протекле двије године грађевинска активност непрестано била у паду.

- То је позитиван показатељ који указује на то да се током првих пет мјесеци ове године значајно побољшало пословање у грађевинском сектору - истакао је Иваштанин.

Он је додао да, иако није могуће са сигурношћу тврдити да би овакав тренд раста активности могао да се настави и у идућем периоду, досадашње повољне статистике ипак дају наду да би се стање у грађевинском сектору могло стабилизовати.

- Грађевинари су највише били погођени економском кризом, тако да смо у протекле двије године константно имали пад активности за 20 и више процената, ако посматрамо период од првих пет мјесеци сваке године, а сада су грађевински радови порасли за 12 одсто, што је позитиван помак послије дужег периода - истакао је Иваштанин.

Радници

Према подацима Завода за статистику РС, број радника на градилиштима у мају ове године у односу на април већи је за 4,3 одсто, док је у односу на просјечан број радника у 2010. години мањи за 8,2 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана