Грађевински радови опали за два одсто

Марина Чигоја
Грађевински радови опали за два одсто

БAЊAЛУКA - Вриједност извршених грађевинских радова у Републици Српској у прошлој години мања је за два одсто у односу на 2010. годину, показују подаци Завода за статистику РС.

Показатељи на самом крају 2011. године ипак су нешто бољи у односу на протекли период.

Тако је вриједност радова у децембру 2011. године у односу на децембар 2010. већа за 5,2 одсто, док је у односу на просјечну вриједност у 2010. години већа за 53,2 одсто.

Радови у посљедњем мјесецу прошле године у односу на новембар повећани су за 18,9 одсто.

Предсједник Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала при Привредној комори РС Станко Иваштанин каже да је у 2011. години незнатно смањена вриједност радова.

- Иако пад није био велики у 2011. години, није добро што он није заустављен. Криза је погодила читаву привреду, а овај сектор посебно, јер људи у кризним временима теже живе, банке пооштравају услове кредитирања, што на крају резултира мањом потражњом за становима, али и смањењем инвестиција у инфраструктурне објекте - нагласио је Иваштанин.

Он је истакао да је веома тешко оцијенити каква ће бити ова година за грађевинце.

- Надамо се да ће се у овој години ипак зауставити пад и лагано кренути напријед. Aли то зависи од стања свјетске економије и рефлексије на нашу економију - рекао је Иваштанин.

Да је криза озбиљно уздрмала грађевински сектор Српске показује и податак да је значајно смањен број радника на градилиштима. У децембру 2011. године у односу на децембар 2010. године број запослених на градилиштима смањен је за 11,1 одсто.

Предсједник Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС Миле Рибић истиче да су плате у грађевинарству око 30 одсто мање у односу на републички просјек. Осим тога кашњења у исплати су, према његовим ријечима, од три до девет мјесеци.

- Многа предузећа не уплаћују доприносе. Регрес је прошле године испатила само једна фирма, тако да говоримо само о преживљавању. И ова година ће сасвим сигурно бити веома тешка за грађевинарство - нагласио је Рибић.

Он је истакао да је према грубим процјенама у овом сектору прошле године у РС отпуштено између 2.000 и 3.000 радника.

Пад запослености

Иваштанин каже да је у 2009. и 2010. години пад вриједности радова био већи од пада запослености у сектору грађевинарства.

- Како се криза продужава пад запослености је већи од пада вриједности радова. У почетку кризе очекивало се да она неће трајати дуго и послодавци су мање отпуштали, али како се криза продужавала и стање у грађевинарству постајало све теже, број радника се смањивао - каже Иваштанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана