Грађевинцима опада посао у иностранству

Марина Чигоја
Грађевинцима опада посао у иностранству

БAЊAЛУКA - Вриједност извршених грађевинских радова у иностранству у првом тромјесечју ове године у односу на исти период лани мања је за 13,7 одсто, подаци су Завода за статистику РС.

Вриједност радова у првом кварталу ове године у односу на просјечну вриједност извршених радова у 2010. години мања је за 14,6 одсто, док је у односу на претходно тромјесечје мања за 31,1 одсто.

- Вриједност нових уговора у првом кварталу ове године у односу на исти период прошле мања је за 80,1 одсто, док је у односу на просјечну вриједност нових уговора у 2010. години мања за 84,2 одсто. Вриједност нових уговора у првом кварталу у односу на претходно тромјесечје мања је за 84,3 одсто - наводи се у извјештају Завода.

У предузећима из РС која обављају грађевинске послове кажу да је вриједност радова пала, али да су разлог за то неповољни временски услови у првом кварталу.

У предузећу "ИМСС-ТРAДЕ" из Бањалуке кажу да највише раде у Њемачкој гдје имају око 140 радника, а око 30 њихових радника налази се и у Јужној Aфрици.

- Код нас је стање слично као и прошле године. Највећи пад у пословању је у зимском периоду, јер временски услови не дозвољавају да се ради, већ од марта крећу послови - истакао је директор предузећа "ИМСС-ТРAДЕ" Младен Петровић.

Он је истакао да се његова фирма бави машинским радовима, али да је у формама које се баве искључиво грађењем стање знатно лошије.

- Грађевинске фирме у Њемачкој имају веома мало посла, а опале су и цијене рада - нагласио је Петровић.

Директор фирме "Неимарство" из Требиња Радомир Трапарић каже да се због недостатка посла на овим просторима, ова фирма стратешки окренула према Либији гдје су имали велике пројекте који су због немира у овој земљи стопирани.

- Сада не знамо шта можемо очекивати и сигурно је да се то доста негативно одразило за наше пословање - казао је Трапарић.

У предузећу "Интал" из Милића кажу да је код њих повећан број уговорених послова, али да су извршени радови смањени због временских услова.

- Уговорених послова има и очекујемо да ће се то у идућем периоду значајно осјетити - казали су у овој фирми.

Радници

Просјечан број радника на градилиштима у првом тромјесечју 2011. године у односу на прво тромјесечје 2010. године већи је за 14,7 одсто, док је у односу на просјечан број радника у 2010. години мањи за 0,6 одсто, а у односу на претходно тромјесечје за 16,9 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана