Грађевинци у трци а рад у Њемачкој

Марина Чигоја
Грађевинци у трци а рад у Њемачкој

Бањалука - Спољнотрговинска комора (СТК) БиХ у сарадњи са ентитетским привредним коморама расписала је јуче конкурс за додјелу 1.917 деташмана за рад у Њемачкој.

У конкурсу, који је отворен до 25. августа, наведено је да се 760 дозвола односи на област грађевинарства, 440 за дјелатност изолатерства, а 717 деташмана за монтажерство, рударство и друге дјелатности.

За предузећа из РС резервисано је 529 дозвола, у ФБиХ ће бити подијељено 976, а 412 дозвола намијењено је за расподјелу у СТК.

И контингента који припада СТК двије трећине дозвола добиће предузећа из ФБиХ, а трећину фирме из РС чији су већински власници Словенци. У недостатку таквих предузећа, те деташмане добиће и остале фирме из БиХ. Деташмане ће додјељивати комисије, а фирме које не буду задовољне одлуком комисије имаће право приговора у року од осам дана.

Предузећа "Монтинг монтажа" из Бијељине присутно је на њемачком тржишту још од 1999. године. Директор предузећа Спасоја Албијанић каже да је један од разлога одласка у Њемачку недостатак посла на домаћем тржишту.

- Тржиште Њемачке је изузетно захтјевно и сваки дан се суочавамо са недостатком квалификоване, односно обучене радне снаге која би могла да задовољи захтјеве овог тржишта, али то покушавамо да ријешимо ангажовањем и обучавањем младих људи. С обзиром на недостатак посла на домаћем тржишту тамо идемо да бисмо опстали - нагласио је Албијанић.

И у фирми "Термомонтажа" из Бањалуке, која је такође присутна 15 година на тржишту Њемачке, кажу да је то тржиште захтјевно, али да успијевају да испуне све стандарде и добију нове послове.

- Добијемо од 20 до 30 деташмана за рад у Њемачкој и задовољни смо - каже директор ове фирме Боривоје Рачић.

Право учешћа на конкурсу имају предузећа грађевинске, изолатерске и осталих дјелатности који су регистровани за извођење радова у иностранству.

Критеријуми

Критеријуми за додјелу деташмана које ће комисија узети у обзир су остварени приход и пословни резултат у БиХ и Њемачкој у 2013. години, број запослених у БиХ у сталном радном односу у току прошле и у првом полугодишту 2014. године, кадровска и техничка оспособљеност, те искоришћеност дозвола у Њемачкој у претходној деташманској години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана