Грађевинци стали на зелену грану

Марина Чигоја
Грађевинци стали на зелену грану

Бањалука - Обим грађевинских радова у Српској повећан је у прва три квартала ове године за 8,2 одсто у односу на исти период лани, показују подаци Завода за статистику РС.

Грађевинарство у РС константно је биљежило пад од 2009. године, а први позитивни помаци забиљежени су лани, када је благим растом од 0,8 одсто заустављен дугогодишњи негативни тренд. Према подацима Завода за статистику, обим радова у нискоградњи у првих девет мјесеци ове године порастао је за 9,6 одсто, а у високоградњи за 4,9 одсто. Грађевинци те податке узимају с опрезом и наводе да они не значе да овај сектор излази из кризе. Истичу да је основица са којом се пореди тренутна активност мала, а да је један од могућих разлога раста обнова путева и објеката након поплава, што су краткорочни послови.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић каже да би се стање у области грађевинарства знатно поправило уколико би било више великих инфраструктурних пројеката у које би била укључена домаћа грађевинска оператива и домаћи произвођачи грађевинског материјала.

- Додатне тешкоће овом сектору представљају и проблеми са неиздавањем грађевинских дозвола и административне баријере. То је посебно изражено у Бањалуци и на то привредници указују већ дуже вријеме - казао је Благојевић.

Секретар Асоцијације за грађевинарство при Спољнотрговинској комори БиХ Џемал Калајџисалиховић каже да је раст у нискоградњи резултат, прије свега, великих инфраструктурних пројеката који се реализују у РС. Као примјер наводи изградњу аутопута Бањалука - Добој и Термоелектране "Станари".

- Изненађујући је, међутим, раст у области високоградње, с обзиром на то да станоградња у цијелој БиХ опада - казао је Калајџисалиховић и додао да је у РС већ уговорен дио послова и да треба очекивати наставак раста у грађевинском сектору, али само у нискоградњи.

Казао је да криза оставља тешке посљедице и да је у првој половини ове године број грађевинских фирми у БиХ смањен за више од 200 у односу на исти прошлогодишњи период, на 33.200 предузећа.

Дозволе

Подаци Завода за статистику РС показују да је број издатих грађевинских дозвола у трећем тромјесечју 2014. већи за 19,6 одсто у односу на треће тромјесечје 2013. године. Према истом извору број предвиђених станова за градњу истовремено је већи за 83,5 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана