Грађевинци из РС послују све боље у иностранству

Тања Шикањић
Грађевинци из РС послују све боље у иностранству

БAЊAЛУКA - Док су домаћа грађевинска предузећа све мање ангажована на подручју Српске, у иностранству послују све боље, што показују подаци Завода за статистику РС према којима је вриједност обављених грађевинских радова у иностранству у трећем тромјесечју ове године већа за 161,5 одсто у односу на исти период прошле године.

- Вриједност урађених грађевинских радова у трећем тромјесечју ове године у односу на просјечну вриједност обављених радова у 2010. години већа је за 95,5 одсто, а у односу на претходно тромјесечје за 23,1 одсто - наводе у Заводу за статистику РС.

У Заводу додају да је вриједност извршених радова за првих девет мјесеци ове године у односу на исти период прошле године већа за 59,3 одсто.

Истовремено, вриједност урађених грађевинских радова у РС у првих девет мјесеци ове године смањена је у односу на исти период лани за три одсто.

Секретар Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала РС Станко Иваштанин истакао је да с обзиром на то да домаћа предузећа на иностраним тржиштима до сада нису имала веће ангажмане, чак и ако само неколико фирми из РС уговори послове у иностранству, то доприноси великом расту свеукупне активности.

- Посматрајући ангажованост предузећа по дјелатности, тренутно су у иностранству више ангажована предузећа која се баве нискоградњом у односу на она која се баве високоградњом - истакао је Иваштанин.

Он је додао да наши грађевинци најбоље послују на тржиштима земаља региона, а затим на подручју Њемачке и Италије, те да највише обављају услужне и сервисне дјелатности.  

Иваштанин је подсјетио да се, мимо самосталне ангажованости домаћих грађевинских предузећа у иностранству, равномјерно одвијају и послови у оквиру деташмана.

- Свакако је значајно да су домаћи грађевинари остварили раст активности у иностранству, што показује да су се одређене фирме вратиле на тржишта на којима су раније пословале - истакао је Иваштанин.    

Предсједник Уније послодаваца РС Ранко Милић такође је истакао да је база пословања домаћих предузећа на иностраном тржишту мала, тако да сваки нови посао знатно повећава процентуални раст ангажованости на другим тржиштима.

- Један од метода превазилажења проблема које је изазвала свјетска економска криза јесте и ангажованост грађевинског сектора на другим тржиштима, тако да је сваки раст пословања битан, јер су овдје очигледно инвестиције у паду, тако да се тешко може обезбиједити посао за наше грађевинце - истакао је Милић.  

Радници

Просјечан број радника на градилиштима у иностранству у трећем тромјесечју 2011. године у односу на треће тромјесечје 2010. године већи је за 29,2 одсто, а у односу на просјечан број радника у 2010. за 22,7 одсто, док је у односу на претходно тромјесечје мањи за 7,2 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана