Грађевинци из РС јачи у иностранству

Тања Шикањић
Грађевинци из РС јачи у иностранству

БAЊAЛУКA - Вриједност извршених грађевинских радова предузећа из Српске у иностранству у другом тромјесечју ове године већа је за 85,9 одсто у односу на претходно тромјесечје, подаци су Завода за статистику РС.

Према подацима Завода, вриједност извршених грађевинских радова у иностранству у другом тромјесечју ове године већа је у односу на просјечну вриједност извршених радова у прошлој години за 58,7 одсто.

- У односу на исти период прошле године, грађевинска активност је у другом тромјесечју ове године већа за 55,2 одсто - наводе у Заводу за статистику РС.

Поменути подаци нису обухватили грађевинске радове које домаћа предузећа изводе преко деташмана у Њемачкој, него само оне који се самостално ангажују на иностраним тржиштима.

У бијељинском предузећу "Еуромонт", које се бави високоградњом, а осим на домаћим градилиштима, ангажовано је и у Њемачкој, истакли су да је на многим иностраним тржиштима све више посла за грађевинска предузећа.

- Потражња на градилиштима у многим страним земљама је све већа и ми смо тренутно у преговорима да почнемо пословати и у Русији - навели су у предузећу "Еуромонт".

У овом предузећу су додали да је ангажман на иностраним тржиштима домаћим грађевинарима од изузетног значаја, поготово сада, када грађевинска активност не биљежи значајан раст на домаћем тржишту.  

У грађевинском предузећу "Градип", које се бави високоградњом, су истакли да су током посљедњих мјесеци најбоље пословали на подручју Русије, Либије и Сенегала.

- Све до појаве кризе на домаћим просторима нисмо имали потребу да послујемо у другим земљама, међутим, како је грађевинска активност овдје падала, били смо принуђени да радимо и у другим земљама, тако да смо посљедњих мјесеци имали највише посла у Русији и Либији - истакао је извршни директор ГП "Градип" Милан Бијелић.

Предсједник Удружења грађевинара при Привредној комори РС Станко Иваштанин је истакао да повећање грађевинске активности у иностранству показује да су земље западне Европе превазишле кризу у грађевинарству, те да су те позитивне прилике искористила и многа домаћа предузећа.    

- Пословна клима у тим земљама све је боља, тако да је и грађевинска активност у замаху. Међутим, конкурентност је и даље велики проблем с којим су суочена наша предузећа јер је тај сектор уситњен, тако да већина мањих фирми нема капацитете за веће послове, какви су тражени у иностранству - истакао је Иваштанин.

Према подацима Завода за статистику РС, вриједност извршених радова у иностранству у првих шест мјесеци ове године у односу на исти период прошле године већа је за 21,3 одсто.

Укупно извршени ефективни часови у другом тромјесечју ове године у односу на друго тромјесечје прошле године већи су за 39,6 одсто, а у односу на просјечне извршене ефективне часове рада у прошлој години већи су за 37,3 одсто.

Радници

Просјечан број радника на градилиштима у иностранству у другом тромјесечју ове године већи је за 33,9 одсто у односу на друго тромјесечје прошле године.

- У односу на претходно тромјесечје, број радника је већи за 33,1 одсто, а у односу на просјечан број радника у прошлој години за 32,3 одсто - навели су у Заводу за статистику РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана