Грађевинарство у колапсу

Маријана Миљић
Грађевинарство у колапсу

Бањалука - Вриједност извршених грађевинских радова у иностранству у четвртом тромјесечју 2012. године у односу на исти период 2011. године мањи је за 63,3 одсто, подаци су Завода за статистику РС.

Да фирмама из Српске, које раде у иностранству није нимало лако и да је цијела прошла година за грађевинарство била лоша, показују и подаци да је вриједност извршених грађевинских радова у иностранству у четвртом тромјесечју 2012. године у односу на треће тромјесечје 2012. године мања за 11,4 одсто, док је у односу на просјечну вриједност извршених радова у 2011. години мања за 21,9 одсто.

Секретар Удружења грађевинарства, индустрије и грађевинског материјала при Привредној комори РС Станко Иваштанин рекао је “Гласу Српске” да у прошлој години није било могуће зауставити пад грађевинарства, не само у Српској већ у читавом свијету.

- Главни разлози лошег стања у грађевинарству су економска криза, пад стандарда грађана, застој у високоградњи, те пад потражње за становима из мјесеца у мјесец - рекао је Иваштанин. Истакао је да потражња за становима пада, јер је већина људи несигурна у своје радно мјесто, па се боји да узме кредит и купи стан.

Осим тога, додаје Иваштанин, до пада куповине станова довело је и то што су банке пооштриле услове за добијање кредита.

- Све у свему, мања је потражња, али и изградња станова - рекао је Иваштанин.

Према његовим ријечима, у 2013. години могло би да дође до побољшања у области грађевинарства у Српској, али и у цијелом свијету.

- Потребне су веће инвестиције у овом сектору. Очекујемо у овој години да ће се интензивирати инвестиције у инфраструктуру, те да ће започети инвестиције и у енергетском сектору, чиме би дошло до већег ангажовања грађевинске оперативе и заустављања негативног тренда - рекао је Иваштанин.

Радници

Према подацима Завода за статистику РС, просјечан број радника на градилиштима у четвртом тромјесечју 2012. године у односу на треће већи је за 0,7 одсто, док је број радника у односу на четврто тромјесечје 2011. године мањи за 13 одсто.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана