Грађевинарство на путу опоравка

Марина Чигоја
Грађевинарство на путу опоравка

Бањалука - Обим грађевинских радова у РС повећан је у прошлој години за 7,4 одсто, што је први значајнији раст у овом сектору од избијања свјетске економске кризе прије седам година.

Грађевинарство у РС константно је било у понору од 2009, а први позитивни помаци забиљежени су 2013. године када је дугогодишњи негативни тренд заустављен симболичним растом од 0,8 одсто.

Према подацима Завода за статистику РС, обим радова у високоградњи порастао је у прошлој години за пет одсто, док је раст у нискоградњи износио 8,4 одсто.

Секретар Асоцијације за грађевинарство при Спољнотрговинској комори БиХ Џемал Калајџисалиховић истакао је да је најважније да је током читаве прошле године одржан континуитет, односно да је обим радова у грађевинарству растао у свим кварталима.

- Може се очекивати да тај тренд буде настављен и у овој години, а једина неизвјесност су временски услови. У четвртом кварталу 2014. у РС је ублажен раст у области нискоградње баш због лоших временских прилика - рекао је Калајџисалиховић.

Додао је да је расту у грађевинарству РС у прошлој години највише допринијела изградња аутопута Бањалука - Добој и регионалних путева, док је код високоградње најзначајнија изградња Термоелектране "Станари". Он сматра да се и поред забиљеженог раста не може говорити о опоравку грађевинарства с обзиром на то да је оно годинама биљежило пад.

- Грађевинска активност се неће опоравити за кратко вријеме - нагласио је Калајџисалиховић.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је грађевинарство локомотива која за собом вуче много других сектора и да су позитивни резултати у прошлој години охрабрујући. Он, међутим, истиче да је грађевинарство у РС још далеко од опоравка и да ће бити потребно још много времена да оно у потпуности стане на ноге.

- Раст у нискоградњи везан је за изградњу аутопутева, док је у високоградњи очигледно да је дошло до одређеног опоравка станоградње. Након кризе нисмо имали озбиљније станоградње, а прошле године је само у Бањалуци почело да се гради десет зграда - рекао је Павловић.

Казао је да БиХ има много више капацитета у грађевинарству него што их користи и да су занемарена инострана градилишта.

- Нисмо водили рачуна о томе да наша грађевинска оператива добије могућност рада у Русији јер нисмо потписали уговоре које свака држава мора да потпише, а тамо је потреба и традиција наших грађевинара присутна. О опоравку овог сектора не можемо говорити прије свега због тога што смо осуђени само на скромно тржиште БиХ - рекао је Павловић.

Радници

Предсједник Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС Драгана Врабичић каже да је највећи број грађевинских фирми у приватном власништву и да у њима углавном није дозвољено формирање синдиката.

- Плате су веома ниске и нередовно их исплаћују, а када је и добију, радницима се углавном не уплаћују порези и доприноси, немају плаћен прековремени рад, а заштита на раду је слаба - казала је Врабичићева и додала да само ријетки послодавци радницима исплаћују све обавезе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана