Грађевинарство и даље у минусу

Марина Чигоја
Грађевинарство и даље у минусу

Бањалука - Лоши показатељи у грађевинском сектору Српске настављени су и ове године, о чему говори податак да је вриједност извршених радова у првом кварталу 2013. мања за 15,8 одсто у односу на исти период лани.

Иако је у марту дошло до одређеног побољшања у односу на фебруар, то није било довољно да се поправи укупно стање у овој у односу на 2012. годину.

Према подацима Завода за статистику РС, вриједност извршених радова у марту 2013. године у односу на претходни мјесец била је већа за 18,9 одсто.

С друге стране, у поређењу са мартом прошле године вриједност радова мања је за 27,6 одсто, док је у односу на просјечну вриједност извршених радова у 2012. години мања за чак 48,8 одсто.

Секретар Удружења грађевинарства, индустрије и грађевинског материјала при Привредној комори РС Станко Иваштанин каже да је основни проблем недостатак инвестиција, посебно у области станоградње, јер постоји недостатак тражње.

Он истиче да велики број становника није у стању да купи стан, јер немају сигуран посао ни плате, а не могу да испуне ни услове банака за кредите.

- Потражња за становима је у опадању, а самим тим и грађевинска активност у том дијелу. Надамо се да ће најављени радови, као што су градња аутопута и неки енергетски објекти, оживјети нискоградњу. Три мјесеца није период за потцјењивање, али још увијек има довољно времена, ако би та активност узела маха, да сектор у цјелини макар дође на прошлогодишњи ниво - нагласио је Иваштанин.

Он је истакао да о лошем стању у сектору грађевинарства говори и податак да је 2009. у овом сектору радило око 14.000 људи, док је лани тај број био 10.800.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је општи тренд у грађевинарству успоравање, заустављање и одлагање уласка у инвестиције.

- То је основни проблем зато што се инвеститори уздржавају од уласка у пословне подухвате јер је пласман, односно продаја некретнина, крајње неизвјесна. То је разлог зашто се из мјесеца у мјесец појављује пад у грађевинарству - нагласио је Павловић.

Он каже да у прилог томе говори и податак да је у 2008. години у Бањалуци било завршених 4.000, док је у 2012. години било 500 завршених станова.

- То је драстичан пад. Не очекујем побољшање до краја године, а једино што би могло да утиче на укупан обим грађевинских радова у РС је то што се гради дионица аутопута Бањалука - Добој. То ће сигурно имати позитиван утицај, али се не може очекивати да ће један или два пројекта, ма како озбиљни били, подићи грађевинарство на ноге - нагласио је Павловић и додао да је потребно радити на смањењу оптерећења како би се олакшала пословна активност.

Радници

Према подацима Завода за статистику, број радника на градилиштима у марту 2013. године у односу на претходни мјесец већи је за 11,3 одсто, док је у односу на март прошле године мањи за 9,6 одсто.

- У првом кварталу ове у односу на просјечан број радника у 2012. години број радника је мањи за 12,4 одсто - наводи се у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана