Грађевинари подбацили у фебруару

Агенције
Грађевинари подбацили у фебруару

Бањалука - Вриједност извршених грађевинских радова у Републици Српској у фебруару мања је за 27,9 одсто него у јануару, подаци су Завода за статистику, преносе агенције.

Број извршених ефективних радних часова у фебруару мањи је за 6,7 одсто, а број ангажованих радника два одсто у односу на јануар.

Небојша Балабан из Удружења економиста Републике Српске “SWOT” рекао је да ти подаци говоре о паду активности у овој грани који је почео још 2009. године када је ове просторе захватила криза, додајући да значајан број грађевинских фирми нема нових уговора, а нити могу наплатити ранија потраживања.

Према његовим ријечима, дошло је и до пада тражње, због кризе нема више санационих радова на разним јавним објектима, а општине не раде или веома слабо раде реконструктивне радове на путној и другој инфраструктурној мрежи и слично.

Балабан је истакао да је излаз из оваквог стања организован наступ домаћих грађевинских фирми на иностраним тржиштима и то тамо гдје је експанзија грађевинских активности, као што су Русија или арапске земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана