Грађевинари опет подбацили

Марина Чигоја
Грађевинари опет подбацили

БAЊAЛУКA - Вриједност извршених грађевинских радова у Републици Српској у прва два мјесеца ове године у односу на исти период прошле године мања је за 2,4 одсто, подаци су Завода за статистику РС.

Вриједност извршених радова у фебруару ове године у односу на претходни мјесец мања је за 27,9 одсто, а у односу на фебруар 2011. године мања је за 34,2 одсто, док је у односу на просјечну вриједност извршених радова у 2011. години мања за 65,3 одсто.

Члан Удружења економиста РС SWOT Небојша Балабан рекао је да се пад у овој грани који је почео крајем 2008. године наставља и додао да значајан број грађевинских фирми нема нових уговора.

- Стање у грађевинарству је доста тешко. Посла скоро да и нема, а и оно што има тешко је наплатити. Једини излаз за домаће грађевинце може да буде наступ на иностраним тржиштима, на којима су грађевинске активности знатно повећане, као што је Русија. Осим тога и смањење пореских оптерећења која су код нас тренутно јако висока било би знатно олакшање за пословање - нагласио је Балабан.

Секретар Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала при Привредној комори РС Станко Иваштанин каже да су изузетно лоши временски услови у фебруару највише утицали на пад активности у овом сектору.

- Због тога је било и тешко очекивати да ће грађевинци забиљежити неке значајније резултате. Иако је тешко прогнозирати шта ће се у сљедећем периоду дешавати, постоје неке назнаке да би у овој години могао да буде заустављен пад у грађевинарству - рекао је Иваштанин.

Он је додао да се та очекивања заснивају прије свега на најавама већег ангажовања домаће оперативе на инфраструктурним пројектима који се у РС очекују у идућем периоду.

Радници

Према подацима Завода за статистику број радника на градилиштима у фебруару 2012. године у односу на претходни мјесец мањи је за два одсто.

- У односу на фебруар 2011. године тај број је мањи за 15,7 одсто, а у односу на просјечан број радника у 2011. години мањи је за 33,7 одсто - наводи се у извјештају Завода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана