Грађевинари из РС тешко до посла у иностранству

Тања Шикањић
Грађевинари из РС тешко до посла у иностранству

БAЊAЛУКA - Уситњеност грађевинског сектора и недостатак новца који је домаћим грађевинским предузећима потребан за вишемилионске гаранције, уколико уговарају посао у иностранству, кључни су разлози веома лоше заступљености грађевинаца из РС у другим земљама.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Ранко Милић је истакао да су због тога грађевинска предузећа из Српске ангажована једино у Србији и Хрватској, те у Њемачкој, али само захваљујући деташманима за извођење радова, које је у тој земљи добило 27 фирми из РС.

- У свим другим земљама учешће грађевинских фирми из РС је незнатно. Чак и када би нека домаћа фирма добила озбиљнији посао у иностранству, то су послови великих вриједности, за које је потребно обезбиједити све врсте гаранција, што кошта и по неколико милиона КМ, а што наша предузећа не могу обезбиједити, тако да те могућности пропадају - објаснио је Милић.

Он је додао да би због тога било неопходно укрупњавање грађевинског сектора, како би се успоставили јаки системи великих грађевинских фирми који могу да изађу на свјетско тржиште, али и омогућавање финансијске подршке поменутим системима на нивоу државе кроз гаранције.

- Неопходно је заокруживање прописа у банкарској сфери, како би ти привредни субјекти који би аплицирани на свјетско тржиште могли добити квалитетне гаранције уз капацитет који имају на располагању, јер би од тога имале користи и банке и држава - истакао је Милић.

Он је додао да је због недостатка прописа, заступљеност грађевинских предузећа из Српске за сада на иностраном тржишту незнатна, те да углавном наступају индивидуално, што не доноси никакве користи домаћој привреди. 

У грађевинском предузећу "Еуромонт" Бијељина истичу да осим у Њемачкој, гдје је ова фирма ангажована са 26 других предузећа, која су добила деташмане, нису ни покушавали да послују на неком другом иностраном тржишту.

У фирми "Монтинг монтажа" из Бијељине, која је до сада била заступљена у Њемачкој и Кини истичу да је потражња за грађевинским радовима у иностранству велика, али да је веома тешко самостално пословати у другим земљама, због милионских гаранција које су неопходне приликом уговарања послова. У грађевинском предузећу "Крајина" Бањалука истичу да су недавно затворили своје представништво у Њемачкој гдје су раније пословали, те да, не планирају да посао уговарају у другим земљама.

Деташмани

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић истиче да је заступљеност домаћих грађевинских предузећа у иностранству веома значајна што показује податак да је 27 предузећа, која су у прошлој години добила деташмане за извођење радова у Њемачкој, ангажовало око 700 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана