Грађевинари и даље немају посла

Маријана Миљић
Грађевинари и даље немају посла

БAЊAЛУКA - Иако је вриједност грађевинских радова у Републици Српској у септембру у односу на август већа за 33 одсто, грађевинци кажу да и даље немају посла, као и да је неизвјестан завршетак и већ започетих радова.

Према подацима Завода за статистику Републике Српске, вриједност извршених грађевинских радова у септембру у односу на просјечну вриједност радова у прошлој години већа је за осам одсто.  

У извјештају Завода наводи се да је вриједност радова за девет мјесеци ове године у односу на исти период лани мања за 22 одсто.

Предсједник Удружења економиста Републике Српске "СЊОТ" Саша Грабовац каже да је грађевинарство и даље у кризи, као и да лоши резултати ове области негативно утичу и на друге гране.

- Рјешење за грађевинарство у Српској могле би да буду субвенције, повољни кредити и отварање јавних радова. Потребно је предузети ове активности да би се помогло грађевинском сектору да се што прије опорави - казао је Грабовац и додао да до краја године највјероватније неће доћи до значајног раста грађевинских активности.

Према његовим ријечима, грађевинарство у свијету, које је у вријеме кризе претрпјело значајне губитке, лагано почиње да се опоравља, што би се идуће године могло осјетити и код нас.

Иако статистички подаци "иду наруку" грађевинском сектору, у предузећима кажу да и даље тешко долазе до посла и да све теже завршавају започете радове.

У предузећу "Монтинг Монтажа" из Бијељине кажу да је ово за њих била тешка пословна година.

- Тренутно немамо посла, али ни уговора за идући период. Ове године били смо принуђени да отпуштамо раднике - рекли су у овој фирми и додали да је велики број грађевинских предузећа у овој години пропао.

У предузећу "ФМЗ - Монтажа" из Лакташима кажу да тренутно немају уговорених послова.

- Надамо се да ће се ситуација на тржишту поправити идуће године и да ћемо опстати - рекли су у "ФМЗ - Монтажи".

Радници

Према подацима Завода за статистику Републике Српске, број радника на грађевинским радовима у септембру у односу на август ове године већи је за 1,3 одсто, док је у односу на просјечан број радника из прошле године мањи за 4,9 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана