Грађевинаре чека још једна тешка година

Андреа Симанић
Грађевинаре чека још једна тешка година

Бањалука - Када је о грађевинарству у Републици Српској ријеч, цијела 2012. година била је веома лоша и тешко да ће се стање до краја ове и почетком идуће године поправити, сматрају економисти и привредници.

- Великих инвестиција тренутно нема, а потражња за становима је опала, па се мање и гради. "Обични" људи се у овој економској кризи тешко усуђују на подизање стамбених кредита, јер су несигурни у своја радна мјеста, а и ријетки су они који испуњавају пооштрене услове кредитирања у банкама. Остаје нам само да се надамо да ће идуће године бити боље - рекао је "Гласу Српске" секретар Удружења грађевинарства, индустрије и грађевинског материјала при Привредној комори РС Станко Иваштанин.

Вриједност извршених грађевинских радова у октобру ове године, у односу на исти мјесец 2011. године, мања је за 13,2 одсто, а у односу на претходни мјесец за 13 одсто.

Према подацима Завода за статистику РС и вриједност извршених радова у периоду од јануара до октобра, у односу на исти период прошле године, мања је за 8,2 одсто.

- Број радника на градилиштима у октобру 2012. у односу на број у 2011. години већи је за 0,8 одсто, у односу на претходни мјесец за 3,4 одсто. Извршени ефективни часови у октобру у односу на исти мјесец прошле године већи су за 9,1 одсто, а у односу на септембар ове године 11,1 одсто - стоји у извјештају Завода за статистику РС.

Иваштанин наглашава да вриједност грађевинских радова и број радника и извршених ефективних часова не морају да буду пропорционални.

- Ту може бити ријечи о пословима који су у току још увијек, па нису приказани да су завршени, може бити да су у питању били и неки послови са роком, па је појачан број радника и радних часова да се изврше. А дешава се и да је недовољна упосленост радника, али предузеће их није отпустило, јер идућег мјесеца има уговорен посао, гдје ће му требати радници - рекао је Иваштанин.

Професор економије на Универзитету у Источном Сарајеву Александар Стојановић рекао је да је тешко да ће се у сектору грађевинарства у РС нешто промијенити на боље у идућем периоду.

- Гдје нема потражње, нема ни градње. Нема ко да купује станове, јер они који имају куповну моћ већ су се стамбено обезбиједили. Стамбени кредити су неповољни и ријетки су они који испуњавају услове за дизање таквих кредита - казао је Стојановић.

Иностранство

У грађевинским фирмама које су ангажоване у иностранству кажу да имају много посла, нарочито у Њемачкој. Вриједност извршених грађевинских радова фирми из Републике Српске у иностранству за првих девет мјесеци ове године већа је за 89,5 одсто у односу на исти период 2011. године.

Ипак, просјечна вриједност извршених радова домаћих фирми у иностранству ове године је мања за 11,9 одсто у односу на просјечну вриједност у 2011. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана