Грађевина никако да стане на ноге

Андреа Симанић
Грађевина никако да стане на ноге

Бањалука - Иако су грађевински радови у септембру ове године повећани у односу на август, грађевинарство у РС и даље је у кризи, што показује податак да је вриједност извршених радова за девет мјесеци ове године мања за 7,4 одсто у односу на исти период лани.

Према подацима Завода за статистику РС, вриједност радова у септембру већа је за 5,1 одсто него мјесец раније, а у односу на исти мјесец 2011. године за 13,9 одсто.

Секретар Удружења грађевинарства, индустрије и грађевинског материјала при Привредној комори РС Станко Иваштанин рекао је да се тренд пада у сектору грађевинарства наставља.

- Незнатни напредак у септембру није довољан. Пад у овом сектору неће се зауставити као што смо се надали, а нема ни оптимистичних прогноза да ће се ситуација побољшати у идућем периоду - истакао је Иваштанин.

Према његовим ријечима, једино охрабрење може бити у инвестиционом грађевинарству, због потписивања уговора за изградњу аутопута Бањалука - Добој.

- Ријеч је о великом пројекту који ће повећати вриједност грађевинских радова у области инфраструктуре, али док крене изградња, то ће потрајати. Што се тиче станоградње, нема назнака да ће се стање у идућем периоду побољшати. Тражња је оскудна, а самим тим и изградња. Економска криза је донијела низ проблема потенцијалним купцима, од неизвјесности у вези са послом до отежаних система кредитирања, што смањује број заинтересованих и оних који би се уопште усудили на куповину стана - рекао је Иваштанин.

Он је нагласио да су прије неколико година, чим се ископа темељ зграде, сви станови били распродати, док је данас у готовим зградама велики број непродатих станова.

Менаџер грађевинске фирме "Дом инвест" у Источном Сарајеву Огњен Космајац каже да је потражња за становима у односу на период прије двије или три године опала за чак 50 одсто.

- У овој години нисмо ништа ни градили, тек за идућу имамо неке планове, али је ситуација јако лоша. Људи се не усуђују дизати кредите због бојазни да ће остати без посла, а ријетки су они који у овим кризним временима имају готовину да купе стан. То су углавном наши људи који живе и раде у иностранству - рекао је Космајац.

С друге стране, у грађевинској компанији "Екватор" Бањалука не жале се на продају станова у насељу Нови Борик.

- Послије успјешне продаје станова у првом пословно-стамбеном објекту, започели смо изградњу нових сто станова. Највеће интересовање влада за гарсоњере и једнособне станове, а купују их студенти и млади брачни парови - рекли су у овој компанији.

Радници

Према подацима Завода за статистику РС, број радника на градилиштима у септембру 2012. године у односу на просјечан број радника у 2011. години већи је за 7,7 одсто, а у односу на август ове године за 2,1 одсто. У односу на септембар 2011. број радника смањен је за 0,3 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана