Грађани све мање узимају кредите

Далиборка Секулић
Грађани све мање узимају кредите

БAЊA ЛУКA - Банке у Српској у децембру су забиљежиле мањи број захтјева и одобрења за стамбене кредите, као и захтјева за кредите које траже предузећа.

Директор Балкан Инвестмент банке Бања Лука Едвинас Навицкас казао је да је због неизвјесности и тренутне финансијске ситуације на глобалном нивоу, евидентан и смањен број захтјева за финансирање привредних пројеката.

- Најављено повећање незапослености у наредном периоду и смањење личних примања, довели су и до мањег броја захтјева за кредит које подносе грађани - истакао је Навицкас.

Додао је да је, ипак, децембар мјесец у којем се традиционално одобрава мањи број кредита.

- Ово је период када банке наплаћују доспјела потраживања, припремају се годишњи извјештаји, те се припремају стратегије за наредну годину. Већ од јануара све би требало да се врати на уобичајен ниво и да банка повећа број одобрених кредита - објаснио је Навицкас.

И у Хипо Aлпе-Aдриа банци кажу да биљеже смањење потражње за стамбеним кредитима.

- Узрок мање потражње за стамбеним кредитима је очекивање грађана да ће сљедећих мјесеци доћи до појефтињења стамбених квадрата - рекао је директор Хипо Aлпе-Aдриа банке у Бањој Луци Срећко Богуновић.

Према његовим ријечима, и кредитни захтјеви предузећа, нарочито оних који су значајније укључени у међународну размјену, нижи су у току децембра, јер је очекивани раст привредих активности сведен у скромније оквире. Он наглашава да у Хипо Aлпе-Aдриа банци неће бити промјена код одобравања пласмана и да се у наредном периоду неће мијењати кредитна активност. Богуновић истиче, за разлику од посљедњег мјесеца у години, Хипо Aлпе-Aдриа банка за претходних једанаест мјесец ове године, остварила је повећање броја кредита за укупно 286 милиона марака, односно за 26 одсто у односу на претходну годину.

- Ово је показатељ да Хипо Aлпе-Aдриа банка наставља своју кредитну активност и да нема никаквих додатних рестрикција када се ради о одобравању кредита. Наши клијенти морају да имају сталне послове, редовне и довољне приходе, квалитетне хипотеке и кредитно способне жиранте - објаснио је Богуновић.

НЛБ Развојна банка

НЛБ Развојна банка Бања Лука, како наглашава стручни сарадник за односе с јавношћу Љиљана Чичић, не биљежи промјене у кредитној политици, односно у броју одобрених кредита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана