Грађани све мање траже кредите

Марина Чигоја
Грађани све мање траже кредите

БAЊA ЛУКA - Број захтјева грађана за кредитима у банакама у Српској смањен је у прва два мјесеца ове године у односу на исти период лани.

Портпарол НЛБ Развојне банке Љиљана Чичић каже да је у овој банци примјетан тренд смањења захтјева за потрошачким кредитима.

- То је и разумљиво, грађани због свјетске економске кризе пажљивије располажу са имовином и планирају трошкове - казала је Чичићева. 

Слична ситуација је и у Рајфајзен банци.

- До тога је дошло прије свега због појачаног опреза грађана по питању задуживања. Aко заиста не морају, грађани се не задужују - рекла је портпарол ове банке Џеилана Ферхатбеговић.

У Хипо Aлпе Aдриа банци кажу да први подаци који су прикупљени за 2009. годину показују да је потражња грађана за кредитима Хипо банке на високом нивоу, упркос глобалној финансијској кризи.

- Почетак године је традиционално нешто мање пословно активан у односу на остале мјесеце - истакла је водитељ Одјељења за пословање са становништвом Хипо Aлпе Aдриа банке у Бањој Луци Љиљана Крсман.

Иако се посљедњих мјесеци велики број грађана жалио да је готово немогуће добити кредит, односно испунити услове које банкари траже, у овим банкама то демантују и кажу да пооштравања услова за кредитирање није било.

- Нема никаквих рестрикција по питању одобравања пласмана. Наша кредитна политика је остала иста, а то је да од клијената тражимо да имају сталне послове, редовне и довољне приходе, квалитетне хипотеке и кредитно способне жиранте - каже Љиљана Крсман.

И у Рајфајзен банци истичу да су и до сада имали опрезну политику кредитирања и примјењивали високе критеријуме приликом одобравања кредита.

Камате

Зависно од врсте кредита и намјене, камате се крећу од 4,39 одсто па навише, кажу у Хипо банци. Камате на кредите у НЛБ Развојној банци се крећу од осам до 9,95 одсто, док су камате на кредите ИРБ-а од 4,6 до седам одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана