Грађани највише вјерују банкама

Далиборка Секулић
Грађани највише вјерују банкама

БAЊA ЛУКA - Иако у Републици Српској постоје и други видови штедње, грађани свој новац још увијек најчешће повјеравају банкама.

Економисти грађанима препоручују да, без обзира на то који вид штедње одабрали, сваки од њих је безбједнији од чувања новца код куће.

Избор банке којој ће повјерити штедни улог обично зависи од нивоа слободних новчаних средстава, висине каматне стопе и реномеа банке. Без обзира на свјетску економску кризу и инфлацију која је захватила и домаће финансијске организације, економисти и даље као један од безбједнијих видова чувања новца препоручују управо банке.

Предсједник секције за банкарство у Удружењу економиста SWOT Aлександар Љубоја каже да је штедња у банкама у РС безбједна јер су оне углавном добро капитализоване и испуњавају услове које намећу Централна банка и Закон о банкама РС.

- Банкарски сектор је стабилан и погодан за штедњу, улози у банкама су сигурни, али ипак и даље све зависи од низа фактора. Вид штедње највише зависи од жеље и намјере клијента, односно цијене или каматне стопе која се нуди, те бонитета и кредибилитета банке - казао је Љубоја.

Према његовим ријечима, орочена штедња на неколико мјесеци или на неки дужи период стандардни су банкарски производи. Љубоја каже да пензиони фондови, животно осигурање, хартије од вриједности и други видови штедње који су у свијету веома популарни, код нас још увијек нису заживјели.

- Први кораци у правцу развоја ових сектора су учињени и очекујемо да би они могли ускоро и заживјети. Ипак, с обзиром на економску кризу и кретања у друштву, тешко је оцијенити како ће то даље тећи - рекао је Љубоја.

Добровољни пензиони фондови, сматра Љубоја, грађанима ће моћи да донесу веће приносе него штедња у банкама.

У Aгенцији за осигурање РС наглашавају да животно осигурање представља дугорочни вид штедње за будућност, али да се још увијек мали проценат становништва одлучује за њега.

- Разлог за то могли би бити ниски дохоци грађана Српске којима углавном преостаје врло мало новца за штедњу, односно уплату полисе животног осигурања - објаснили су у Aгенцији.

У Aгенцији за банкарство кажу да законом о штедно-кредитним организацијама, ове организације могу примати депозите и штедњу само својих чланова, али да улози нису осигурани код Aгенције за осигурање депозита БиХ.

- Предност штедње у овим организацијама је то што њени чланови њима управљају, а недостатак управо неосигурани депозити - истакла је руководилац Одјељења за контролу микрокредитних и штеднокредитних организација Мирјана Лолић.

Фондови

Љубоја каже да људи код нас и даље више вјерују банкама него инвестиционим фондовима, који су код нас почели да функционишу у току 2008. године. Он наглашава да се не може дати генерална оцјена о томе да ли је новац боље држати у банци или у инвестиционом фонду, и да је то ипак избор штедише.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана