Грађани чувају 1,7 милијарди КМ

Маријана Миљић
Грађани чувају 1,7 милијарди КМ

Бањалука - Штедња становника Српске са текућим рачунима на крају првог полугодишта ове године износила је око 1,7 милијарди марака, што је за 14 одсто више у односу на исти период прошле године.

Показали су ово прелиминарни подаци Агенције за банкарство РС.

- Штедња грађана лани је износила око 1,5 милијарди КМ. Становници Српске у првом полугодишту ове године у банкама су, без текућих рачуна, штедјели 1,3 милијарде марака, што је за 15 одсто више у односу на исти период прошле године - казали су "Гласу Српске" у Агенцији за банкарство.

Додали су да су становници РС у првих шест мјесеци прошле године у банкама чували 1,1 милијарду марака.

Члан Управног одбора Удружења банака БиХ и директор НЛБ Развојне банке Радован Бајић рекао је да је први разлог повећања штедње у банкама економска криза.

- Људи све више повјеравају новац на чување банци, јер се боје још горих дана. У случају још веће кризе, новац из банака се може узети, а с друге стране, може се увијек повући и уложити у неку инвестицију. Управо из ових разлога становници данас избјегавају и било какво задуживање - рекао је Бајић.

Он је нагласио да у данашње вријеме влада и велики степен повјерења становника Српске у банкарски сектор. 

Руководилац Секције за банкарство Удружења економиста РС "СЊОТ" Марко Ђого рекао је да штедња становника у РС има благи тренд раста од 1997. године.

 - Само 2008. године имали смо повлачење депозита из банака и пад штедње - рекао је Ђого.

Он је нагласио да они становници који имају велике зараде издвајају и више новца за штедњу, док и они који имају зараду испод просјечне плате, такође због бојазни од горих дана успијевају колико-толико да одвоје за чување.

Он је нагласио да је позитивно то што штедња у РС расте, али да ипак износ новца који се чува у банкама није довољан да буде обезбијеђен основ за јефтиније кредитирање.

Штедња становника Српске из године у годину расте, а штедња  на крају прошле године износила је 1,2 милијарде марака. То је за 194 милиона марака или 18 одсто више у односу на крај 2010. године, када се у банкама чувало 1,07 милијарди марака.

Нема великих штедњи

Економисти истичу да, за разлику од великих штедиша који свој новац углавном чувају у реномираним иностраним банкама, већина становништва РС нема велике штедне улоге.

- Они покушавају да и скромном штедњом колико-толико смање страх од онога што их чека у идућим годинама - истичу економисти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана