Граде стакленик од 18 милиона евра

Марија Чигоја
Граде стакленик од 18 милиона евра

БAЊA ЛУКA - Пројекат изградње стакленика за производњу пољопривредних производа у Бијељини, у који ће грчка компанија "ITA Group" у сарадњи са неким домаћим предузећима уложити више од 18 милиона евра, требало би да почне на прољеће.

Рекао је то "Гласу Српске" предсједник Привредне коморе регије Бијељина Михајло Видић који је заједно са представницима општине Бијељина и извршним директором компаније "AГРО БН" крајем октобра боравио у Грчкој.

Видић је рекао да је ово први у низу пројеката у које је"ITA Group" спремна да уложи на простору Семберије и Мајевице, а сви пројекти се односе на пољопривреду и коришћење алтернативних извора енергије.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Јасна Бркић истакла је да ће Влада РС у сарадњи са Привредном комором регије Бијељина и грчким партнерима учествовати у реализацији овог пројекта који има велики значај за читаву РС.

- Сва улагања која долазе, посебно у сектор гдје имамо конкурентске предности, су јако добра. Производња под стакленицима има перспективу и вјерујем да ћемо реализацијом овог пројекта значајно допринијети развоју тог краја, али и цијеле РС - нагласила је Бркићева.

Током посјете Грчкој договорено је да студија изводљивости за овај пројекат треба да буде урађена до краја године.

- Најзначајнији квалитети овог пројекта су потенцијално коришћење геотермалних вода у пољопривредној производњи, као и обезбијеђено тржиште у земљама западне Европе за пласман свих произведених количина - казао је Видић.

Извршни директор предузећа "AГРО БН" Жељко Видић каже да ће стакленик, који ова групација намјерава да гради у Бијељини, бити најсавременији објекат те врсте на просторима бивше Југославије, који ће се простирати на површини од десет хектара, а који ће запошљавати око 90 људи.

- То ће бити велики искорак напријед за нашу компанију, као и за цјелокупну пољопривреду овог краја - рекао је Видић.

Заједничко предузеће

Михајло Видић је истакао да ће носилац овог пројекта у БиХ бити новостворено заједничко предузеће формирано у сарадњи између "ITA Group", компаније "AГРО БН" и других заинтересованих субјеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана