Граде фабрику од 30 милиона евра

Марина Чигоја
Граде фабрику од 30 милиона евра

Бањалука - Предузеће "Бенконс Босна", чији је оснивач фирма "Бенконс" са сједиштем у Азербејџану, планира да у Добоју изгради фабрику у коју ће уложити 30 милиона евра.

Ова фирма би се бавила прерадом воћа и поврћа, производњом воћних сокова и других врста производа од воћа и поврћа, а компанија из Азербејџана има намјеру да преузме бренд некадашњег гиганта "Босанке" и допуни га асортиманом из властите производње. Фабрика би требала да се налази у бившој касарни у Добоју.

Влада РС усвојила је јуче информацију о изградњи фабрике која ће носити и име "Босанка" и задужила Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде да, у сарадњи са надлежним министарствима и градом Добој, активно учествује у изградњи ове фабрике.

- Предузеће "Бенконс Босна", чији је оснивач фирма "Бенконс" са сједиштем у Азербејџану изразила је спремност за изградњу фабрике у Добоју. Предузеће ће бити извозно оријентисно, првенствено на европско тржиште, док би дио производње био пласиран на домаће тржиште. Инвеститор планира отварање око 100 радних мјеста и остваривање сарадње са домаћим пољопривредним произвођачима - саопштено је из Бироа Владе РС за односе с јавношћу.

Влада РС усвојила је јуче у наставку сједнице започете у сриједу извјештај о реализацији Акционог плана запошљавања у Српској за 2013. годину у којем се наводи да је као резултат овог плана и других мјера на тржишту рада РС дошло до пада незапослености. Пад незапослености евидентиран је током цијеле године тако да је у децембру 2013. године регистровано 3,8 одсто мање незапослених у односу на јануар те године.

- У 2013. години запослено је укупно 28.860 лица са евиденције незапослених, што је за 2.360 више од планираног - наводи се у саопштењу.

Прихваћена је и информација са семинара о одређивању приоритета у циљу проширења Структуралног дијалога о правосуђу додатним аспектима у оквиру владавине права.

- Структурисани дијалог о систему правосуђа мора се водити искључиво у оквиру закључка Народне скупштине РС и донесених препорука за вођење структурисаног дијалога о систему правосуђа - истиче се у саопштењу.

Додаје се да ће, уколико се приоритети структурисаног дијалога о правосуђу прошире додатним аспектима, Влада преиспитати своје учешће у даљим разговорима.

Министарству за избјеглице и расељена лица дата је сагласност на план утрошка средстава 8,5 милиона КМ за ову годину, а тај новац ће се користити у складу са програмом рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица за 2014. годину. Влада је јуче дала сагласност и на план минималних годишњих потреба дрвопрерађивача РС у шумским дрвним сортиментима у 2014. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана