Град купио имовину фабрике Унис

Агенције
Град купио имовину фабрике Унис

БАЊАЛУКА - Град Бањалука купио је данас на четвртој лицитацији у бањалучком Окружном привредном суду цјелокупну имовину Фабрике у стечају “Унис” АД Бањалука за почетну цијену у износу од 8.375.000 КМ, односно за трећину укупно процијењене вриједности од 25.117.935 КМ, јавиле су агенције.

Стечајни управник Фабрике “Унис-ваљаонице хладно ваљане траке” Саво Шеваљевић рекао је да је задовољан продајном цијеном и купцем.
- Ово је врло добар резултат јер ћемо прво исплатити повјериоце 100 одсто, а остаће нешто средстава да можемо измирити и акционаре што је врло риједак случај у току стечаја - истакао је Шеваљевић у изјави новинарима.
Он је објаснио да је у конкретном случају извршена једна реорганизација, јер ће купац у Рамићима водити индустријску зону и запошљавати нове раднике.
Шеваљевић је подсјетио да је у ваљаоници раније радило 650 радника, индустријски инсталирани капацитет износио је 110.000 тона, док је највећа пропизводња била 1986. године од 106.000 тона.
Директор Градске развојне агенције Ненад Рачић рекао је да је задовољан лицитацијом, јер је ријеч Технолошком бизнис парку који је капитални пројекат од огромног значаја не само за Бањалуку, већ за цијелу Републику Српску.
Рачић је истакао да је Технолошки парк неопходан ради развоја привреде, новог запошљавања и отварања нових предузећа, додајући да је студијом изводљивости предвиђено око 6.000 нових радних мјеста и отварање око 200 предузећа.
Радојица Кнежевић из Одбора повјерилаца Фабрике у стечају “Унис” истакао је да су радници задовољни процесом стечаја, истичући да вјерује да неће бити проблема јер град Бањалука стоји иза радника.
Он је рекао да појединачна дуговања према 14 радника ове фабрике износе по 10 до 15 хиљада марака.
Према студији изводљивости, у Технолошком бизнис парку у сљедећих 25 година могло би да се отвори 200 предузећа.   Град Бањалука учествовао је са 50.000 КМ депозита на лицитацији за продају имовине фабрике у стечају “Унис” у Рамићима код Бањалуке, а за потребе изградње Технолошког бизнис парка.

 На локацији фабрике “Унис” у Рамићима дуго година била је смјештена база СФОР-а, касније ЕУФОР-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана