Говедина из Италије доминира на трпези

Данијела Бајић, Милош Васиљевић
Говедина из Италије доминира на трпези

БАЊАЛУКА - Увоз меса и месних прерађевина у БиХ у првом полугодишту премашио је 278,2 милиона марака, док су лани у истом периоду стигли ови производи вриједни 219,4 милиона КМ, а разлог повећања је, наводе упућени, то што домаћи произвођачи не могу ни близу да подмире потребе свих становника.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БИХ, од јануара до краја јуна на домаће тржиште стигло је 41,8 милиона килограма меса, док је истовремено из БиХ извезено 5,5 милиона килограма.

Подаци УИО показују да је највише стигло говеђег меса и то 15,6 милиона килограма за шта је искеширано 136,8 милиона КМ. Највише овог меса протеклих мјесеци увезено је из Италије.

Када је ријеч о извозу, на инострано тржиште БиХ је пласирала највише пилетине, а извезено је 4,3 милиона килограма овог меса у вриједности од 19,8 милиона марака. Секретар Удружења пољопривреде и прехрамбене индустрије при Привредној комори Српске Драган Шепа казао је за “Глас” како су анализе показале да домаћи произвођачи могу произвести до 30 одсто меса због чега смо принуђени на увоз да би се задовољиле потребе становништва БиХ.

- Оно чега имамо довољно јесу пилетина и риба - казао је Шепа.

Додао је како Српска константно подстиче пољопривреднике да повећају производњу, тако да ће се у наредним годинама ефекти тих улагања осјетити.

Извршна директорица Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић рекла је да БиХ има великих проблем са домаћом производњом.

- Оно што се код нас произведе, слабије се откупљује јер је све увозно много јефтиније, а не знамо ни поријекло нити састав, ни чиме је храњено нити било што друго, а све то утиче на квалитет - рекла је Марићева.

Произвођачи су, каже она, у тешкој ситуацији па се мало њих одлучује за већу производњу која би подмиривала и страно тржиште.

Ипак у месницама тврде да продају само месо из домаћег узгоја, док је увозно месо углавном у фрижидерима великих трговачких ланаца.

 - Ми немамо месо из увоза, купујемо живу стоку и кољемо у кланици, а наше муштерије научиле су на домаће.

Знамо да је све популарније то месо из увоза јер је јефтиније, али вјерујемо у традицију и квалитет - рекли су у једној бањалучкој месници.

Турска

Извоз меса и месних прерађевина у првом полугодишту ове године увећан је за скоро 776.000 килограма. Разлог је, сматра Драган Шепа, подизање рампе за извоз меса у Турску. Како је раније наведено, ове године у ту земљу биће извезено 1.000 тона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана