Говедина из БиХ поново креће у Турску

Милијана Латиновић
Говедина из БиХ поново креће у Турску

Бањалука - Извоз говеђег меса биће настављен до краја ове године, а БиХ ће моћи да пласира у Турску 3.000 тона искоштеног меса што је улило наду узгајивачима говеда у Српској и ФБиХ да на крају године неће сабирати само губитке.

Истакао је јуче министар спољне трговине и економских односа БиХ у техничком мандату Мирко Шаровић, који је наставак сарадње са Турцима договорио јуче у Анкари на састанку са министром пољопривреде те земље Бекиром Пекдемирлијем.

- Извоз говеђег меса биће настављен чиме ћемо отклонити застој у реализацији аранжмана са Турском - рекао је Шаровић.

Иако Споразум о слободној трговини између БиХ и Турске још чека ратификацију парламената, Шаровић је затражио да у међувремену извоз буде несметано настављен, како привредници из БиХ не би трпјели посљедице чекања. Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић каже за “Глас Српске” да је на постигнути договор о наставку извоза вјероватно утицала и контрамјера БиХ која је забранила увоз пилетине из Турске на своју територију.

- Чињеница је да трговину говеђег меса са Турском треба ријешити на другачији начин и вјероватно ће се на томе радити у наредном периоду, јер нити је добра цијена говедине, нити тренутни услови који отварају простор мешетарима - рекао је Васић.

Предсједник Удружења произвођача товне јунади у Републици Српској Горан Митровић каже да је договор о наставку пласмана говеђег меса у Турску спас у задњи час за домаће фармере.

- Све је постало уговорена трговина, па тако и пласман говеђег меса, а ми ништа не можемо договорити јер смо у блокади с обзором на то да још није формирана власт на нивоу БиХ. Очекујемо пласман говедине по реалној цијени, а све испод 4,20 или 4,30 марака по килограму живе ваге за нас значи потоп производње - рекао је Митровић и додао да произвођачи у Српској већ сада имају довољно јунади за клање да могу испунити квоту од 3.000 тона меса колико је одобрено за извоз.

Обустава извоза говедине у Турску негативно се одразила на покривеност увоза извозом у месној индустрији БиХ у другом кварталу ове године.

Наиме, покривеност увоза извозом пала је за око 30 одсто јер је у другом кварталу ове године забиљежен пад извоза говеђег меса за скоро 100 одсто. БиХ је лани у Турску пласирала месо и друге кланичне производе за јело у Турску у вриједности 40,1 милион марака, док је годину раније извоз био 47,4 милиона КМ, а 2016. године 49,6 милиона КМ.

 

Спољнотрговинска размјена

Турска је један од најважнијих спољнотрговинских партнера, а обим робне размјене између двије земље износи 700 милиона долара.

- С обзиром на то да се још чека формирање Савјета министара БиХ и ратификација споразума одобрен је извоз свега 3.000 тона до краја године, а не 13.000 како је планирано - рекао је Немања Васић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана