Гориво у Српској поново поскупјело

Марина Чигоја
Гориво у Српској поново поскупјело

БAЊAЛУКA - На појединим бензинским пумпама у Републици Српској гориво је већ поскупјело, док ће остали нафташи нове цијене истаћи највјероватније данас.

Предсједник Удружења власника бензинских пумпи РС Војин Митровић истакао је да су због дешавања у Сјеверној Aфрици цијене нафтних деривата на свјетској берзи посљедњих дана драстично скочиле.

- Рафинерије су повећале своје цијене, тако да се може очекивати да и код нас дође до новог поскупљења, а колико ће оно бити, одлучићемо у току дана - нагласио је Митровић.

На појединим пумпама у РС нови цјеновници већ су донесени.

Бањалучки "Крајинапетрол" цијене је повећао у понедјељак и то у просјеку за четири фенинга.

- "Евродизел" је коштао 2,18, а нова цијена је 2,22 марке, "супер плус 98" је коштао 2,19, а сада 2,23, док је "бензин 95" коштао 2,15, а сада 2,18 марака - казали су на овој пумпи.

На бензинским пумпама "Нешковић" кажу да ће данас доћи до повећања цијена, с обзиром на то да је дошло до поскупљења горива у набавци.

- Гориво у набавци је поскупјело у просјеку за шест фенинга по литру, тако да се очекује да приближно за толико дође до поскупљења и у малопродаји. На нашим пумпама у Бијељини "евродизел" кошта 2,12, а бензини између 2,11 и 2,15 марака, док је у Бањалуци "евродизел" 2,16, док бензини коштају 2,14 односно 2,18 марака - казали су на овој пумпи.

Цијена нафте јуче ујутро је пала на близу 105 долара за барел, изгубивши дио раста из претходног дана, али је и даље близу највишег нивоа од пред крај 2008. године.

Сирова нафта за оријентациону испоруку у априлу је у електронском пословању на њујоршком меркантилном тржишту јуче уговарана 68 центи у паду, по 104,75 долара за барел. Нафта марке "брент" јуче је у Лондону на тржишту ICE била 59 центи у паду и уговарана је по 114,45 долара за барел.

Цијене бензина у СAД повећане су јуче за 33 цента за галон у двије седмице, што је највећи двоседмични скок у историји тржишта бензина.

- Оружани сукоби у Либији потресли су међународно нафтно тржиште и стигли на бензинске пумпе - преносе агенције. Стручњаци очекују наставак раста цијена нафте.

Министарство

У Министарству трговине и туризма РС су истакли да ће ускоро предложити Влади РС доношење мјера контроле цијена нафтних деривата у малопродаји, да би се стабилизовало тржиште, заштитили потрошачи и спријечило монополско и дампиншко формирање цијена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана